2024-01-28
上星期同朋友黎咗铜锣湾永光中心嘅<Sake Bar Chu Chu>清酒🍶吧,对于平时比较少饮清酒嘅我真系一试难忘🤩 呢度嘅环境,食物同清酒,真系冇谂过每样都竟然咁出色😍😍 餐厅有超过八十几款嘅清酒选择,唎酒师仲会喺现场讲解清酒嘅历史,味道同特色😎 当晚交流,美味同氛围令到我哋都讨论咗好几日呀😆餐厅门口有好大只猫猫嘅Icon图案,招招积积咁,原来系老细养嘅猫🐈 我今日坐吧台,环境好好,餐厅嘅灯光好舒服,见到酒柜有咁多支酒,真系专业👍🌟佐酒小菜餐厅首先上咗个小食,系招财猫造型脆饼,里面有吞拿鱼,配埋紫薯,作为前菜唔错🫶🏻🌟Sake Free Style (HKD400)一定要讲嘅就系佢嘅清酒选择,可选择唔同嘅价钱配搭唔同嘅杯数,我哋每人都拣咗400蚊三杯,仲剔咗自己喜爱嘅口味🫶🏻唎酒师会根据你嘅选择帮你拣清酒🫶🏻🌟1st round🍶九头龙黑龙酒造,用九头龙川嘅水,反光时会见到浅蓝光,味道爽劲,好钟意❤️🍶荣光富士山形县代表,呢只酒厂之前冇做,后来做返,有果甜味,赞👍🌟小食牛油乌贼肝酱炒鱿鱼非常好食, 即炒,由于有肝酱同牛油嘅关系,𠮶种香味真系同清酒好夹😍🌟唐扬萝卜糕味道唔错, 虽然萝卜糕
🌟佐酒小菜
🌟Sake Free Style (HKD400)
🌟1st round
🍶九头龙
🍶荣光富士
山形县代表,呢只酒厂之前冇做,后来做返,有果甜味,赞👍
🌟小食
牛油乌贼肝酱炒鱿鱼
🌟唐扬萝卜糕
味道唔错, 虽然萝卜糕表面吸收到酱汁,但都有脆口嘅感觉😎
🌟忌廉芝士明太子厚油扬
油扬简单嘅质感配埋忌廉芝士同埋明太子一齐烧,味道即刻升价十倍🥰
🌟鸡肝芝士伴匀酱
好难忘嘅一个小食,个酱做得唔错,配埋多士食 ,而家仲记得个味道😎
🌟2nd round
🍶熟露枯
呢只酒嘅独特之处就系有熟成嘅效果,摆放咗喺防空洞二至三年,呢只酒系我最钟意,有层次之余带一点旨味😍
🍶江户开城纯米吟酿原酒
应用咗新派免洗技术,听讲系东京都几出名,带甜味,女士实钟意❤️
🌟烧马友一夜干
大绝🤩🤩 必点嘅一夜干, 餐厅拣咗油份十足嘅马友鱼,烧得好好,个皮好脆之余里面都juicy,个酱汁先系酸酸地,系啲碟菜嘅灵魂😍
🌟白虾唐扬
白虾大约5cm左右一只,炸完有特别嘅香味, 完全唔会干,炸功一流 ,佐酒小食首选🫶🏻
🌟3rd round
🍶翔空
呢只清酒可以分类为浊酒而且系手工清酒,独特之处系有少少蕃茄嘅味道,唎酒师话加少少七味粉就可以试到Bloody Mary嘅感觉,系几过瘾,一酒两味😎
🍶大柠乐清酒
LIBROM特别制造嘅香港限定版😎 福冈制造,非常有话题性,味道有清新嘅青柠味,香港特色,大家大力支持啦😎
🌟串烧
呢度嘅串烧选择都唔少,我哋叫咗好多,包括自家制月见免治鸡肉棒,鸡髀肉,鸡肝,厚切牛舌,牛筋,白鳝,粟米,芦笋。 串烧系做得非常之好,如果真系要选择,牛舌,牛筋,白鳝同粟米系我私心推介🫶🏻
🌟鸡白汤乌冬
饮到差唔多,梗系叫一碗汤乌冬啦。份量唔算太多,两个人食啱啱好,喺呢个时候饮热辣辣嘅鸡白汤真系暖在心🥰
<Sake Bar Chu Chu>真系一间极之好嘅清酒吧👍唎酒师真系功不可没😎 另外,料理长嘅功力同食材嘅选择绝对令啲一餐生色不少。饮开清酒既朋友我觉得可以过嚟试下佢哋啲珍藏,而未去过清酒吧嘅朋友 ,一定要过嚟试下,你绝对会得到一个非常唔错同惊喜嘅体验,超级真心推介🫶🏻🫶🏻🫶🏻