2023-05-10
早前有朋友食过尖沙咀鮨铠觉得唔错,于是趁假期就约咗几个朋友一齐去食午市Omakase,分别有 $580/$880位嘅Set,后者主要分别系多咗刺身。我地选择咗Lunch Omakase $880/位✨前菜▪️ 蟹肉蟹膏豆腐 蟹膏豆腐鲜味浓郁,食起来仲好幼滑,而蟹肉本身味道已经鲜甜,系完美嘅配搭。▪️酸姜 + 蒜头渍蒜头渍系自家调制,系一道营养价值丰富嘅开胃菜;酸姜冇渣,酸辣度啱啱好。✨日式蒸蛋▪️海鲜茶碗蒸茶碗蒸蛋香味浓,入口幼滑,材料都好丰富,有鲜虾、仲有好多三文鱼籽,食落鲜甜仲带有咸香嘅鲜味。✨时令刺身4款▪️间八鱼肉味道清甜,浓郁香醇带有少少脆口嘅咬感,味道非常独特。▪️长崎县小长井生𧐢蚝肉饱满又肥美,味道清甜,海水味唔会太重,配上咸香嘅鸟鱼子粉和少少青柠汁,食落更带出鲜味。▪️火炙油甘鱼 油甘鱼好肥美,火炙后将鱼油逼出来,令鱼更香、加埋师傅自家制嘅柚子面豉酱、葱花、酱油脆脆,食起来非常美味。▪️紫海胆 / ▪️梭子鱼紫海胆味道非常清甜,食落顺滑入口即溶,再配搭吞拿鱼蓉、黑鱼籽、三文鱼籽鲜味更出众,仲有金箔嘅点缀,系一个完美嘅配搭。梭子鱼鱼肉嫩滑,炙烧后可以令鱼油渗入鱼肉入面,食起来更香更美味。
我地选择咗Lunch Omakase $880/位
✨前菜
▪️ 蟹肉蟹膏豆腐
▪️酸姜 + 蒜头渍
✨日式蒸蛋
▪️海鲜茶碗蒸
✨时令刺身4款
▪️间八
鱼肉味道清甜,浓郁香醇带有少少脆口嘅咬感,味道非常独特。
▪️长崎县小长井生𧐢
▪️火炙油甘鱼
▪️紫海胆 / ▪️梭子鱼
✨季节酒肴1款
▪️ 鲷鱼真子
白子就食得多,真子就第一次食,系鱼嘅卵巢,食落唔腥口感较结实,都几特别。
✨手握寿司6件
▪️赤贝寿司 - 带鲜味,食落爽脆又鲜甜。
▪️中拖罗 - 鱼味浓郁,鱼油味道甘香,入口都已经半溶,正呀。
▪️赤鯥 - 肉质Q弹油脂都相当丰富,味道鲜甜。
▪️牡丹虾 - 虾肉咬落爽口,加咗少少乌鱼子粉,食落味道更甘甜。
▪️池鱼 - 食落鲜甜爽口,鱼油香味浓郁,加咗柚子皮能带出鱼肉嘅鲜味。
▪️海胆 - 海胆味道浓郁甘甜,入口即溶,好满足呀。
▪️铿鱼 - 口感比较清新爽口,鱼味香浓。
✨汤
大蚬面豉汤,材料丰富,汤头鲜味浓郁,食完刺身寿司饮啖碗热汤就最适合。
✨甜品
▪️静冈蜜瓜 + 海盐雪糕
蜜瓜香甜有多汁;海盐雪糕食落幼滑,奶味香浓,食埋甜品好满足。
食后感:
食材都好新鲜,店员亲切。
师傅好风趣幽默,坐住吧枱同师父互动增添气氛。
📍鮨铠 (尖沙咀)
尖沙咀宝勒巷27号东汇商业大厦地舖