2023-08-14 140 浏览
鮨鎧Sushi Yoroi見到做緊Promotion,第二位半價,小編即刻食最貴嗰餐「鎧」$780 per person,discount後$1326兩個人,非常抵食!套餐主要包括前菜,茶碗蒸,5款刺身,7款壽司,日本料理一款,湯和甜品。🐠醋水雲配象拔蚌 Mirugai Mozuku🥚三文魚籽茶碗蒸 Ikura Chawanmushi🦪獨眼龍 Dokuganryu🍣紫海膽 Murasaki Uni🍣伊勢海老Ise Ebi🍣火炙油甘魚 Hamachi🍣日本蝦夷鮑 Ezo Awabi with liver sauce🍣縞鰺 Shima Aji🍣鳥貝 Torigai🍣池魚 Aji🍣赤鯥 Akamutsu🍣大拖羅 Otoro🍣燒帆立貝 Hotate🍣海膽杯配魚子醬 Uni with caviar🫕花甲麵豉湯 Asari Miso Shiru總括而言,味道正常,唔算好驚艷,但係以呢個價錢係尖沙咀食到廚師發辦,CP值好高,食材質素絕對對得住個價錢,兩位師傅好健談,有同客人互動,值得一試!
鮨鎧Sushi Yoroi

🍣大拖羅 Otoro
🍣燒帆立貝 Hotate
🍣海膽杯配魚子醬 Uni with caviar
🫕花甲麵豉湯 Asari Miso Shiru

/依間店係朋友推介而黎既,大致上嘅評價:岩岩開業冇耐,價錢唔算太貴值得一試😊lunch 既omakase 就真係最抵食😆如果想同人慶生,不妨考慮lunch hour黎食🤪.餐廳充滿着日式嘅風味🇯🇵坐位唔算太多,所有既座位都係以吧枱嘅形式,想食記得預先預約😌.Omakase $880前菜:✨沖繩醋水雲醋水雲配上帆立貝😋水雲酸酸甜甜好開胃🍳日式海鮮蒸蛋一打開蓋,就開到超豐富嘅海鮮包括有三文魚籽、冬菇、大蝦🍤,蛋蒸到好滑身,唔錯👍🏽.刺身:✨日本野生九州間八師傅片到啲魚生超薄,真係做到薄如紙,魚肉口感煙韌,配上辣椒紫蘇酸汁,醬汁做到好特別,突出間八原先既鮮味🦪黑鑽石生蠔生蠔好新鮮,師傅會拎出當造季節既生蠔😋食得出生✨原隻紫海膽配牡丹蝦三文魚籽呢個配搭真係鮮味十足,海膽超鮮甜😝仲用左魚子醬做點綴🌸賣相相當高貴✨櫻花目煙燻鏗魚師傅即場係我地面前灸燒鏗魚,將啲油脂迫左出黎,食落去好有煙燻嘅味道🤣再用炸蔥絲做點綴✨三重吞拿魚油脂紋超靚既配上Wasabi☺️要一啖食晒落肚‼️ Wasabi仲要做到唔攻鼻🤨.一品料理:🐟 日本立鱗燒魚肉十分嫩滑😛而佢既魚鱗金黃色,食落超脆口.🍣手握壽司:海膽: 超鮮甜,配上
Omakase $880
前菜:
✨沖繩醋水雲
醋水雲配上帆立貝😋水雲酸酸甜甜好開胃

🍳日式海鮮蒸蛋
刺身
✨日本野生九州間八

🦪黑鑽石生蠔
生蠔好新鮮,師傅會拎出當造季節既生蠔😋食得出生

✨原隻紫海膽配牡丹蝦三文魚籽

✨櫻花目煙燻鏗魚

✨三重吞拿魚

一品料理:
🐟 日本立鱗燒
魚肉十分嫩滑😛而佢既魚鱗金黃色,食落超脆口

🍣手握壽司
海膽: 超鮮甜,配上紫菜,一啖放晒落口🫶
赤貝:好爽口同新鮮
地金目鯛: 魚味香濃帶有質感
深海池魚:肉質肥美☺️好香油脂

吸物:麵豉湯
甜點:
✨柚子雪芭
帶有柚子粒,食落好香柚子味,好fresh

2023-07-04 75 浏览
遲來的報告。呢排好忙,都無時間寫。生日食咩好,當然Omakase 啦。要對自己好點。係社交平台見到鮨鎧有第二位半價,即刻想去試吓。行動最實際。定好時間,再買埋支14代,出發。呢間好呀,第一支自帶酒水唔收開瓶費。食材味道新鮮。個海膽又好鮮味。魚生壽司都好味,再配合埋自帶支14代,一絕。兩個人埋單都係3100 。 加埋支14代,都係五千幾。呢個生日飯。食得開心。一路食一路聽個師傅話早幾日坤哥都去完食好西😂
遲來的報告。呢排好忙,都無時間寫。
外卖自取
生日
2023-06-29 59 浏览
❤️之前放假去已經plan左要食好西🥢一早上網訂好晒位🪑一於去享受一個lunch嘅Omakase 嚕🥳🥢呢間Omakase 除咗食物質素好亮之外💯服務水準仲非常之高添👍喺食嘅過程裏邊感覺好歡樂同埋熱鬧✅絕對係要推介俾大家喔🥳🥳▫️小食:牛蒡、蒜頭🌈我最鍾意就係日式牛蒡漬物🥳▫️前菜:白粟米 🌈新鮮嘅白粟米又甜又爽口🥳▫️海鮮茶碗蒸🌈高湯味道好濃郁🔥滑嘟嘟嘅茶碗蒸裏邊有豐富嘅海鮮🦞隻蝦好爽口🥳上面嘅飛魚子超鮮甜呀💯▫️北海道厚岸🌈估唔到呢度可以食到咁新鮮嘅北海道東岸嘅厚岸生蠔🦪果然係高質嘅omakase💯北海道東岸來源嘅生蠔係特別鮮味、肥美👍▫️間白🌈間白除咗鮮味仲非常之爽口添🥳▫️紫海膽魚子粒蟹肉🌈呢個紫海膽魚子粒蟹肉齋睇賣相已經不得之了💯只海膽先甜到爆👍加埋高級嘅魚子粒同埋新鮮拆嘅蟹肉🦀️嗰啲鮮甜味真係非筆墨可以形容✅勁正🥳▫️象拔蚌北寄貝🌈新鮮又爽口❤️而且份量好多嘅象拔蚌北寄貝🥳中間有啲酸酸地味道嘅啫喱😍兩姐加埋一齊食個口感好特別喔✅▫️梳鮨魚🌈 最喜歡吃火炙刺身🔥魚鮨迫出之後😍令到魚嘅口感特別油潤✅十分滋味喔❤️▫️金雕立鱗燒🌈呢個金雕立鱗燒靚到好似藝術品一樣💯師傅將金雕立鱗燒炸咗🔥下面鋪滿好cream

▫️小食:牛蒡、蒜頭

🌈我最鍾意就係日式牛蒡漬物🥳

▫️紫海膽魚子粒蟹肉

▫️象拔蚌北寄貝

▫️梳鮨魚

▫️金雕立鱗燒

🌈呢個金雕立鱗燒靚到好似藝術品一樣💯師傅將金雕立鱗燒炸咗🔥下面鋪滿好creamy嘅海膽汁😍令人回味無窮🥳

▫️赤貝壽司

🌈 赤貝鮮甜到爆💯勁爽口🥳

▫️金目鯛壽司

🌈 金目鯛魚經常出現係高級嘅日本料理店💯肉質爽口、鮮甜美味❤️口感十足✅

▫️超拖羅壽司

🌈 超拖羅係吞拿魚魚腹嘅位置😍所以油脂好肥💯魚香持久✅成口都係充滿住油甘香🥳

▫️鯖魚壽司

🌈 第一次食鯖魚嘅刺身😍魚嘅味道好濃✅口感質地好特別仲好好食🥳

▫️赤身醬油漬壽司

🌈好少見嘅彩色芝麻又出現啦😍佢哋用咗秘製醬油輕醃👍醬油旡鮮香帶出咗赤身嘅鮮甜味💯而且新鮮嘅赤身肉澤鮮紅含脂量少✅肉質堅實☺️好有咬口呢🥳

▫️拖羅壽司

🌈呢個係拖羅壽部位係蛇腹💯新鮮程度超晒班💯仲超肥美添🥳

▫️大蜆味噌湯

🌈當之無愧嘅大蜆味噌湯🔥食蜆真係超大隻呀😍師傅用心製作❤️連裡面嘅豆腐都燒過🔥淨係睇呢啲細節位都知佢哋係用心製作💯

▫️紅豆雪糕

🌈連平時好少食雪糕嘅hubby都大贊呢杯紅豆雪糕🫘師傅話我哋今日好有口福🤤因為呢個紅豆雪糕唔係成日都有架💯超正🥳
今次係尼慶祝生日同補祝父親節食Lunch omaskase嘢食質素幾好 新鮮 性價比高 環境唔錯 整體都係幾好的而最令我驚喜既係 佢哋最後上甜品嘅時候係隻碟上面寫咗父親節快樂同生日快樂 重點埋蠟燭仔 (因為book位嘅時候remark左所以佢哋知,但本身係冇expect有呢個Service Bk位時亦都冇專登request,只係順便寫埋,所以完全估唔到,哈哈)雖然好小事 但收到嘅人都覺得好驚喜好開心💛💛💛💛💛
今次係尼慶祝生日同補祝父親節
食Lunch omaskase
嘢食質素幾好 新鮮 性價比高 環境唔錯 整體都係幾好的
而最令我驚喜既係 佢哋最後上甜品嘅時候
係隻碟上面寫咗父親節快樂同生日快樂

重點埋蠟燭仔
雖然好小事 但收到嘅人都覺得好驚喜好開心💛
💛💛💛💛
家姐成日話我唔帶佢食好野趁住放假即刻拉佢食餐好既·位於尖沙咀既鮨鎧𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞享2人同行·第2位半價超值既價錢就可以享受高級日本料理!餐廳採用全吧台設計· 木系裝修更顯優雅舒適當日師傅以1打8 ·仍然綽綽有餘活潑有趣既互動· 更令是次體驗增加趣味感!·⍥⃝ 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 ($880)♡前菜|日本沖繩水雲爽嫩帶微酸·很fresh很開胃♡茶碗蒸滑溜溜的蒸蛋上舖滿三文魚籽、鮮蝦賣相矜貴·咸鮮十足ꕺ刺身六品♡深海池魚非常肥美既池魚·配以酸汁啫喱更突顯魚鮮味♡日本蝦夷鮑魚師傅配以鮑魚肝醬·鮑魚自身鮮味更為香濃·♡生蠔師傅話送不了真鑽石·來顆日本黑鑽石蠔肉飽滿鮮甜· 蠔味濃郁♡拖羅師傅建議加芥辣直接食用拖羅入口即化·加上芥末既衝擊超級有驚喜!♡象拔蚌|帆立貝象拔蚌經開炙燒·口感彈牙帆立貝很鮮甜·添加青檸令入口更清爽♡燒鯖魚燒鯖魚非常肥美嫩滑·配以醋麵豉增加風味♡湯品|大蜆麵豉湯入口好舒服·剛好緩一緩準備開始壽司部分·♡紫海膽拖羅魚蓉三文魚籽極具視覺享受·加起來就是鮮甜滿足每一口都非常幸福♡金目鯛魚肉柔軟·鮮甜十足♡帆立貝師傅先拍一拍· 令口感更爽嫩♡赤身 用醬油漬處理·魚味濃郁♡中拖

家姐成日話我唔帶佢食好野
趁住放假即刻拉佢食餐好既
位於尖沙咀既鮨鎧
𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞享2人同行·第2位半價
超值既價錢就可以享受高級日本料理!

餐廳採用全吧台設計· 木系裝修更顯優雅舒適
當日師傅以1打8 ·仍然綽綽有餘
活潑有趣既互動· 更令是次體驗增加趣味感!
⍥⃝ 𝐋𝐮𝐧𝐜𝐡 𝐎𝐦𝐚𝐤𝐚𝐬𝐞 ($880)
♡前菜|日本沖繩水雲
爽嫩帶微酸·很fresh很開胃

♡茶碗蒸
滑溜溜的蒸蛋上舖滿三文魚籽、鮮蝦
賣相矜貴·咸鮮十足

金黃色海膽非常肥厚飽滿
入口即化·味道甘香濃郁
絕對令人回味無窮

♡甜點
開心果雪糕·味道濃郁!
📍地址: 尖沙咀寶勒巷27號東匯商業大廈地舖✿😋味道😋:3/5✿🏙️環境🏙️:3/5✿🤵🏻服務🤵🏻‍♂️:4/5✿👀賣相👀:4/5✿💰價位💰:4/5↠⏰時段:Lunch 13:00 ↞ ✦✧ 「鮨鎧」標榜以正宗江戶前廚師發辦,而且推出二人同行第二位半價優惠,包括午餐同埋晚餐,以omakase嚟講,性價比算高。✧✦ 以環境嚟講餐廳座位唔算多,而衛生環境都可以接受,略嫌冷氣唔夠大。✦✧ 整體嚟講,以呢個價錢都還可以接受,但係未至於網上講到咁出色;而廚師發辦嘅師傅比較健談,仲會自己斟我地枱面嘅酒;另外sake方面,無Menu之如,價錢好似亂咁up咁,而且要自己出去雪櫃揀,但係問侍應嘅時候佢對sake嘅認知都唔高;呢間嘅回頭率比較低,只可以話質素對比其他omakase差,但以呢個價錢嚟講冇咩expectation。—————————————————————🎏🍣❝Lunch Omakase—お任せ・鮨❞ $480❀ 前菜、日式蒸蛋、壽司12款、湯、甜品————— Appetizers —————🔹牛旁漬 + 蒜頭漬 + 柚子姜🎏🔹沖繩海白菜+赤貝🎏————— Steamed Egg —————🔹海鮮
📍地址: 尖沙咀寶勒巷27號東匯商業大廈地

🔹牛旁漬 + 蒜頭漬 + 柚子姜🎏

🔹沖繩海白菜+赤貝🎏

————— Steamed Egg —————

🔹海鮮茶碗蒸🥚

☞ 呢個海鮮茶碗蒸唔知點解隻鮮蝦只有三份一隻,入面仲加咗小小秋葵,一塊冬菇,個蒸蛋算香滑。

————— 12 Pieces Sushi —————

🔸中拖羅壽司🍣

🔸海膽手卷🍣

🔸黑龍魚壽司🍣

🔸炙燒大拖羅壽司🍣

☞ 整體嘅壽司都還好,印象最深刻就係炙燒大拖羅,有入口即溶嘅感覺;而象拔蚌好似唔太新鮮;而所有壽司已經加咗醬油同埋Wasabi。

————— Soup —————

🔹 海鮮麵豉湯🍲

☞ 麵豉湯普普通通,另外再加咗豆腐同埋豆卜喺入面,仲有一隻蜆。

————— Dessert —————

🔹 士多啤梨雪糕🍓🍨

————— Wine —————

🔸手取川🍶 720ml +($689)

餐廳:鮨鎧 (尖沙咀)地址:尖沙咀寶勒巷27號東匯商業大廈地舖尖沙咀呢間Omakase日本餐廳——鮨鎧 @sushiyoroi 開店一週年喇🎊,除咗做緊2人同行1人半價嘅優惠之外,由即日起去到21/6仲送每位客人雅致特飲一杯同埋拖羅壽司一份😍,趁住啱啱過咗去嘅母親節同即將嚟緊嘅父親節,帶埋爸爸媽媽嚟食Omakase就最啱👨‍👩‍👧‍👦一週年迎嚟新嘅Menu,連同新裝修、新加盟師傅同新菜式,為一眾食客帶嚟全新嘅新鮮感同驚喜🎉,餐廳仲經常爆滿,想食嘅話就要記得早啲book位😎,而今日幫我炮製成餐菜式嘅煇師傅仲夠晒風趣幽默,台風十足嘅佢為成餐Omakase帶嚟唔少色彩🌈午市Omakase有「鮨」$480/「蕾」$580/「鎧」$780三款選擇,我就揀咗最貴嘅「鎧」(其實呢個價錢食到咁高質嘅Omakase都唔算貴🤣)。「鎧」呢個Menu包括前菜、日式蒸蛋、刺身5款、日本料理1款、壽司7款、湯同甜品,話慢唔慢,話快唔快,大概2個鐘鬆少少就享受晒成餐Omakase🇯🇵✝️沖繩水雲啱啱去完沖繩,話咁快又見返嚟自日本沖繩嘅海髮菜——水雲,加上醋汁同象拔蚌,入口爽滑、酸香開胃😋✝️茶碗蒸蒸蛋當中加入咗三文魚
餐廳:鮨鎧 (尖沙咀)
地址:尖沙咀寶勒巷27號東匯商業大廈地舖

✝️沖繩水雲

✝️茶碗蒸
蒸蛋當中加入咗三文魚籽、鮮蝦🦐、冬菇🍄、秋葵,鮮味十足,嫩滑蒸蛋配上彈牙嘅鮮蝦同一咬即爆嘅三文魚籽,仲有滑潺潺秋葵,一款食物帶嚟唔同層次同口感🤓

✝️間八魚薄切
間八魚喺日本又稱為鰤魚或者勘八,喺比較高級嘅食用魚🐟,肉質煙韌中帶有少少脆口感,肥而不膩,配埋紫蘇葉酸汁就更突顯出魚嘅鮮美👍

✝️龍蝦肉伴赤貝
用咗鮮甜細澳洲龍蝦肉同爽口嘅赤貝,加上龍蝦蝦頭膏🦞、柚子皮同青檸汁,鮮味倍級上升,濃郁嘅龍蝦香味一啲都唔膩,不過個人都喺覺得加返少少Wasabi同豉油去食就無咁腥🤪

✝️島根黑鑽石
日本島根縣嘅黑鑽石生蠔🦪,入口好似奶油咁細滑,味道非常甜,咬落肉質好厚,柔軟得嚟帶有彈性,加上魚子醬、金箔、三文魚籽、醋漬啫喱,連埋精緻嘅擺碟,高貴又好食😌

✝️拖羅二重奏
三重縣嘅藍鰭吞拿魚,分別用咗大拖羅前腹同赤身兩個部位,以火槍輕輕炙燒過🔥,加少少鹽同夾上紫蘇葉,再用脆紫菜包住,滿滿嘅半肥瘦滋味真喺令人難以抵擋🤤

✝️日本蝦夷鮑
蝦夷鮑生長喺北海道冰冷嘅海水之中,入口有濃郁獨特嘅海水鮮香🌊,有彈性得嚟質感夠晒柔滑,配埋鹹鮮嘅鮑魚肝醬就更色香味俱全

✝️帆立貝壽司
憑呢舊壽司就好睇得出師傅嘅刀工🔪,細緻嘅坑紋令青檸汁柚子皮可以滲透入帆立貝當中,滿滿厚肉又鮮甜嘅質感真喺食多幾嚿都唔厭🤩

✝️牡丹蝦壽司
知名度相當高嘅牡丹蝦,因著佢甜美嘅蝦肉同甘香嘅蝦膏而令人讚不絕口🤟,師傳將燒香過嘅蝦頭膏放上牡丹蝦身,咁樣先食到牡丹蝦最原始嘅滋味

✝️北寄貝壽司
肉質肥厚、口感爽脆嘅北寄貝,用火槍燒過後令肉身蘊含住陣陣炙燒香味,逼出本身嘅肉香,話時話食咗咁多次北寄貝都喺好似第一次炙燒咁食😙

✝️大拖羅壽司
揀選咗大拖羅霜降雪花部位,拖羅肥美得嚟滑身無筋,有入口即溶嘅感覺,相信唔少人鍾意食大拖羅都喺因為呢一種口感😏

✝️黑鯥壽司
將炸過嘅京蔥絲放上脂肪豐腴、帶有甜味嘅黑鯥魚上面,上脆下軟嘅口感對比令成舊壽司帶嚟唔少驚喜😚,京蔥絲仲中和咗本身魚脂豐盛嘅油膩感

✝️拖羅海膽手卷
成日都話好戲在後頭,呢個中拖羅蓉配北海道根室赤海膽手卷果然俘虜咗我嘅胃口🥰,用咗日本人視為最高品質嘅海膽品種,膽肉雖然細,但金黃色嘅表面,加上肥厚飽滿嘅肉身帶嚟明顯回甘嘅鮮味,真心無得彈🏅

食晒所有壽司就送上大蜆味噌湯同紅豆抹茶布甸作結🍲,起咗清清口腔嘅作用。唔知你又會唔會把握住呢個有咁多折扣優惠嘅時機嚟品嚐吓Omakase呢🍣?
2023-05-28
最近係openrice見到「鮨鎧」有限時優惠~ 無論係午市或晚市,二人同行第二位都可享半價,用超親民價錢就食到高質Omakase!餐廳食材每日都由日本直送,務求客人品嚐到最新鮮食材,淨係呢點已經值得一試👍🏻!餐廳座位採用全吧枱設計,每位客人都可以望住師傅準備美食,賞心悅目。今次早到左仲可以望到師傅即場開魚,機會難得!睇住師傅好純熟咁劏魚﹑起骨,細心又快手,不禁驚嘆一番!午市黎到食omakase有兩個價位,分別係$580同$880,兩個價位都有前菜、蒸蛋、湯同甜品。後者以刺身﹑酒肴為主,壽司數量較前者少。♢ 🦀𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫𝐬 | 前菜蟹肉蟹膏豆腐 ‧ 豆腐帶有香濃蟹膏味,仲有絲絲蟹肉,加上紫蘇花穗點綴,賣相精緻。♢ 🥚𝐒𝐭𝐞𝐚𝐦𝐞𝐝 𝐄𝐠𝐠 | 日式蒸蛋蒸蛋入口滑嫩,而且好足料~ 大量三文魚籽鋪面,內有鮮蝦﹑秋葵﹑冬菇,好有誠意!♢ 🎣𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢 | 刺身4品❶ 間八魚魚肉爽口脆身,師傅噴上少量昆布鹽水,食落有淡淡海水味,清甜之中帶點鹹味。再加上紫蘇花點綴,賣相精緻。❷ 墨魚味道鮮甜,入口嫩滑。面層灑上烏魚子粉增添爽脆口感,加上黑魚子醬點綴更顯矜貴。❸ 油甘魚油甘魚非常厚切,炙

♢ 🦀𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫𝐬 | 前菜

♢ 🥚𝐒𝐭𝐞𝐚𝐦𝐞𝐝 𝐄𝐠𝐠 | 日式蒸蛋

♢ 🎣𝐒𝐚𝐬𝐡𝐢𝐦𝐢 | 刺身4品

❶ 間八魚

❷ 墨魚

❸ 油甘魚
油甘魚非常厚切,炙燒過後逼出豐富魚油,入口即溶!配上柚子麵豉醬,鹹香口感幾獨特。

❹ 毛蟹﹑海膽
刺身杯賣相吸引,毛蟹蟹肉味道鮮甜,加上新鮮海膽,雙重口感超正!

♢ 🎣𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐃𝐢𝐬𝐡𝐞𝐬 | 酒肴1品
鯛魚卵 ‧ 第一次試魚卵,入口唔會有魚腥味,口感似食緊香腸咁,幾印象深刻既一道菜!

♢ 🍣𝐒𝐮𝐬𝐡𝐢 | 壽司6貫

❶ 赤貝 ‧ 厚身肥美,清爽鮮甜。

❷ 深海池魚 ‧ 肉質肥美,加以梅醬調味,帶點酸酸鹹鹹口感。

❸ 中拖羅 ‧ 魚油豐富,甘香美味,入口即溶。

❹ 赤身 ‧ 醬油漬後香氣四溢,魚油甘香。

❺ 牡丹蝦 ‧ 新鮮爽甜!面層加上炙燒過既蝦膏﹑脆粒,好有層次感。

❻ 海膽 ‧ 色澤鮮艷,新鮮飽滿,鮮甜滋味。

♢ 🥣𝐒𝐨𝐮𝐩 | 湯
大蜆麵豉湯同樣絕不馬虎,材料豐富~ 湯頭鮮味十足,原來落左大蜆﹑煎豆腐﹑海苔,食完壽司好適合清一清味蕾。

♢ 🍵𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭 | 甜品
甜品有兩款,包括紅豆抹茶布甸﹑海鹽雪糕。抹茶布甸味道濃郁,口感滑溜,加上紅豆蓉簡直絕配!另外海鹽雪糕鹹鹹香香咁,都幾有特色,為呢餐畫上完美句號。

2023-05-10 133 浏览
早前有朋友食過尖沙咀鮨鎧覺得唔錯,於是趁假期就約咗幾個朋友一齊去食午市Omakase,分別有 $580/$880位嘅Set,後者主要分別係多咗刺身。我地選擇咗Lunch Omakase $880/位✨前菜▪️ 蟹肉蟹膏豆腐 蟹膏豆腐鮮味濃郁,食起來仲好幼滑,而蟹肉本身味道已經鮮甜,係完美嘅配搭。▪️酸薑 + 蒜頭漬蒜頭漬係自家調製,係一道營養價值豐富嘅開胃菜;酸薑冇渣,酸辣度啱啱好。✨日式蒸蛋▪️海鮮茶碗蒸茶碗蒸蛋香味濃,入口幼滑,材料都好豐富,有鮮蝦、仲有好多三文魚籽,食落鮮甜仲帶有鹹香嘅鮮味。✨時令刺身4款▪️間八魚肉味道清甜,濃郁香醇帶有少少脆口嘅咬感,味道非常獨特。▪️長崎縣小長井生𧐢蠔肉飽滿又肥美,味道清甜,海水味唔會太重,配上鹹香嘅鳥魚子粉和少少青檸汁,食落更帶出鮮味。▪️火炙油甘魚 油甘魚好肥美,火炙後將魚油逼出來,令魚更香、加埋師傅自家製嘅柚子麵豉醬、蔥花、醬油脆脆,食起來非常美味。▪️紫海膽 / ▪️梭子魚紫海膽味道非常清甜,食落順滑入口即溶,再配搭吞拿魚蓉、黑魚籽、三文魚籽鮮味更出眾,仲有金箔嘅點綴,係一個完美嘅配搭。梭子魚魚肉嫩滑,炙燒後可以令魚油滲入魚肉入面,食起來更香更美味。

我地選擇咗Lunch Omakase $880/位

✨前菜
▪️ 蟹肉蟹膏豆腐

▪️酸薑 + 蒜頭漬

✨日式蒸蛋
▪️海鮮茶碗蒸

✨時令刺身4款
▪️間八
魚肉味道清甜,濃郁香醇帶有少少脆口嘅咬感,味道非常獨特。

▪️長崎縣小長井生𧐢

▪️火炙油甘魚

▪️紫海膽 / ▪️梭子魚

✨季節酒肴1款
▪️ 鯛魚真子
白子就食得多,真子就第一次食,係魚嘅卵巢,食落唔腥口感較結實,都幾特別。

✨手握壽司6件
▪️赤貝壽司 - 帶鮮味,食落爽脆又鮮甜。
▪️中拖羅 - 魚味濃郁,魚油味道甘香,入口都已經半溶,正呀。
▪️赤鯥 - 肉質Q彈油脂都相當豐富,味道鮮甜。
▪️牡丹蝦 - 蝦肉咬落爽口,加咗少少烏魚子粉,食落味道更甘甜。
▪️池魚 - 食落鮮甜爽口,魚油香味濃郁,加咗柚子皮能帶出魚肉嘅鮮味。
▪️海膽 - 海膽味道濃郁甘甜,入口即溶,好滿足呀。
▪️鏗魚 - 口感比較清新爽口,魚味香濃。

✨湯
大蜆麵豉湯,材料豐富,湯頭鮮味濃郁,食完刺身壽司飲啖碗熱湯就最適合。

甜品
▪️靜岡蜜瓜 + 海鹽雪糕
蜜瓜香甜有多汁;海鹽雪糕食落幼滑,奶味香濃,食埋甜品好滿足。

食後感:
食材都好新鮮,店員親切。
師傅好風趣幽默,坐住吧枱同師父互動增添氣氛。

📍鮨鎧 (尖沙咀)
尖沙咀寶勒巷27號東匯商業大廈地舖

2023-05-07
午餐
2023-05-08 309 浏览
尖沙嘴|鮨鎧Sushi Yoroi .位於寶勒巷近尖東方向鮨店 - 鮨鎧舊年開始營業,一路都Book mark 想嚟,今日終於的起心肝訂位試吓😎.餐廳門口佈置優雅,入內則以吧枱式設計,坐係吧枱前望住師傅即蓆料理,食入口感覺特別新鮮,師傅又可以同我地互動下,氣氛感覺良好。.午市分別有兩個餐點Omakase 12貫手握壽司🍣,同6貫手握去司加4款時令刺身兩款都包有 茶碗蒸、湯及甜品🥹.材料全部日本直送,要幾新鮮有幾新鮮,睇吓你自己心情想食乜😂 .今日就揀左Lunch Omakase $880前菜 Apretizens🔺蟹肉蟹膏豆腐 - 豆腐混入香濃蟹膏,配上蟹肉湯汁,味道香濃😋.茶碗蒸🔺海鮮茶碗蒸,蒸蛋嫩滑,蛋味濃郁,配上海鮮三文魚籽,入口啖啖都係滿足😌 配料有鮮蝦、冬菇、秋葵,材料豐富😍😍.時令刺身Kinos ot Sashimi🔺間白魚 - 用鹽水浸,厚身有咬口,魚身煙韌😋🔺獨眼奄生蠔 - 厚身肥美,海水味較輕,配烏魚子粉及青檸汁,入口蠔味鮮甜😋😋🔺炙燒油甘魚 - 炙燒後逼出油香,配柚子麵豉,面頭拌有脆脆 ,魚油甘香😍😍🔺紫海膽拖羅蓉三文魚籽 - 海膽新鮮大度,再加入拖羅蓉同三文魚籽,
尖沙嘴|鮨鎧Sushi Yoroi
位於寶勒巷近尖東方向鮨店 - 鮨鎧
午市分別有兩個餐點Omakase
12貫手握壽司🍣,
同6貫手握去司加4款時令刺身
兩款都包有 茶碗蒸、湯及甜品🥹
材料全部日本直送,要幾新鮮有幾新鮮,睇吓你自己心情想食乜😂
今日就揀左Lunch Omakase $880

前菜 Apretizens
茶碗蒸
時令刺身Kinos ot Sashimi
🔺間白魚 - 用鹽水浸,厚身有咬口,魚身煙韌😋
🔺紫海膽拖羅蓉三文魚籽 - 海膽新鮮大度,再加入拖羅蓉同三文魚籽,鮮甜到爆燈😂😂
🔺梭子魚鯊魚軟骨 - 炙燒後油香豐富,魚更更見特出😍😍
🔺鯛魚真子 - 雄鯛白子,口感比較結實甘香😍😍
手握壽司
赤貝🍣 新鮮爽甜
中拖羅🍣 脂肪比例較高,魚香恰到好處,非常甘香😋
赤陸🍣 油份十足,入口嫩滑油潤
牡丹蝦烏魚子粉🍣
鰹魚🍣 魚味較濃
池魚🍣 肉質肥美,柔軟中帶微爽,魚鮮味濃😍
海膽🍣 鮮甜度爆燈
龍蝦湯
靜岡蜜瓜海鹽雪糕
傾傾下原來鮨鎧就嚟一歲生日,生日會有優惠同慶祝😂😂 詳情訂位果陣多口問下🤣🤣🤣
📍 鮨鎧Sushi Yoroi
地址:尖沙咀寶勒巷27號東匯商業大廈地舖
2023-05-07
午餐
2023-05-03 199 浏览
尖沙咀人氣omakase餐廳 [ 鮨鎧 ] 師傅擁有多年經驗,精心設計的多款美味菜式,珍貴食材每日大約零晨安排由日本直送到香港,務求迅速於12點前送到餐廳,令客人品嘗到最新鮮的食材👍🏻最近重新裝修又轉左新師傅,所以環境同埋菜式都同之前有所不同,特別係一入門口的小庭園設計,充滿日式風味,又靚又優雅🏔️適逢佢哋轉左新師傳,今日就和朋友嚟試吓👨‍🍳 全新菜式的Lunch omakase ▪️有兩個價位,豐儉由人✨$580 包括前菜、12款手握壽司、茶碗蒸、湯及甜品✨$880包括前菜,4款刺身、1款料理和壽司6款、茶碗蒸、湯及甜品🇯🇵Lunch Omakase $ 880▪️前菜 ✨水雲~又稱為海髮菜,柔軟黏滑,酸醋汁,口感滑溜,健康又開胃既前菜✨牛旁漬·蒜頭漬~自家調製,味道順喉,作為餐前小食,美味▪️日式蒸蛋 🥚材料豐富,有鮮蝦,三文魚籽,秋葵,冬菇,蒸蛋超級香滑,食材鮮香,好鮮味,非常高質素嘅一個茶碗蒸▪️時令刺身4款✨間八魚刺身,魚肉口感韌中帶有少許的脆感,非常獨特,每片刺身配上不同食材,有黑魚籽,柚子胡椒,醬油脆脆,重有紫蘇花,不同的味道,有創意又好食✨長崎縣小場井生𧐢,味道清甜,海水味唔會太

適逢佢哋轉左新師傳,今日就和朋友嚟試吓👨‍🍳
全新菜式的Lunch omakase
▪️有兩個價位,豐儉由人
✨$580 包括前菜、12款手握壽司、茶碗蒸、湯及甜品

🇯🇵Lunch Omakase $ 880

▪️前菜
✨牛旁漬·蒜頭漬~自家調製,味道順喉,作為餐前小食,美味

▪️日式蒸蛋

▪️時令刺身4款

✨長崎縣小場井生𧐢,味道清甜,海水味唔會太重,Aftertaste仲會有少少金屬味,配上咸香的烏魚子粉,更加鮮美

✨紫海膽,吞拿魚蓉,黑魚籽,三文魚籽,金箔,呢個配搭真係鮮味到不得了

✨梭子魚經灸燒過,魚油滿滿,肉質嫩滑,配合甜甜既柚子麵豉醬,味道清香

▪️季節酒肴1款
🐟炸香魚BB~外層鬆脆,鹹鹹香香,魚肉細滑
🍄炸冬菇~肥大肉厚Juicy ,配鹽香調味真係好味味

▪️手握壽司6件,件件精彩😋
🍣墨魚~口感好彈牙及槳口,好新鮮
🍣金目鯛魚~油份飽滿,肉質鮮嫩
🍣大拖羅~魚油滿滿好肥美
🍣鯖魚~有一股獨特既甘甜,沒有腥味
🍣池魚~入口魚油甘香細膩
🍣海膽~濃郁的海水鮮味,入口即溶

▪️湯
🍲大蜆麵豉湯,材料豐富,大 蜆,油揚,煎豆腐,海苔,湯頭濃郁鮮味,食完頭先飲啖熱湯就最啱

🍯▪️甜品
紅豆抹茶布甸,質感滑溜Creamy充滿綠茶香,甜度適中,配上微微甜嘅紅豆蓉,非常完美

• Lunch Omakase $ 880
2023-04-06 97 浏览
本身唔太鐘意食刺身嘅我,就算去食日本菜我都唔會食刺身,因為食過好多間都唔覺得好食,為左陪老公食餐好野,見到第二位半價,就膽粗粗book左呢間試吓!因為老公好like刺身!去餐廳之前,真係好擔心我會食唔到或者有啲會唔鐘意食!最後。。。意外地我係全部食哂,過程中可以睇住師父制作,好療癒!從此愛上左,老公表示很滿意!❤️最緊要係價錢合理今次係我第五次食,每一次都有驚喜,環境舒適,食材新鮮,次次都有新款式,我會繼續支持同介紹朋友😊

2023-04-03
纪念日
  • 海膽,生蠔,刺身
2023-04-05 46 浏览
本身唔太鐘意食刺身嘅我,平時食日本菜我都唔會食刺身,因為食過好多間都唔覺得好食,為左陪老公食餐好野,就膽粗粗book左呢間試吓!因為老公好like刺身!去餐廳之前,真係好擔心我會食唔到或者有啲會唔鐘意食!最後。。。意外地我係全部食哂,仲從此愛上左,老公亦都表示很滿意!最緊要價錢非常合理!今次係我第五次食,每一次都有驚喜,點都要寫個食評支持吓💪🏽環境舒適,食材新鮮,次次都有新款式,我會繼續支持同介紹朋友😊

2023-04-03
纪念日
  • 海膽,生蠔,刺身
尖沙咀寶勒巷呢間啲師傅好爽手。我地三個女仔,有一位好大食,R多左師傅一件超多碎tuna、拖羅手卷,一件太刀魚、珍寶帆立貝、赤身壽司、熱烏冬😂 食窮間店。 整體大滿足👍🏻 食omakase最緊要時令新鮮,師傅識得調配料理口味及魚肉配搭。香港唔缺omakase, 缺俾珩你滿足感的。✅推薦: 拖羅海膽杯、超大珍寶元貝壽司、三色赤身- 拖羅壽司✅ 見到有好多明星去食過!✅地點方便,地鋪,唔算大,但勝在師傳好傾得同埋大方🙈👍🏻

✅ 見到有好多明星去食過!
✅地點方便,地鋪,唔算大,但勝在師傳好傾得同埋大方🙈👍🏻