餐厅: 班蘭葉印尼餐廳
资讯:

2023-06-27 1629 浏览
平时多食中西日泰越意法菜,印尼菜好几年冇食过。餐厅混合铺前嘅小卖店,有熟食及食材卖,好有东南亚特色~餐店虽唔大,但餐牌啲菜式种类之多可媲美茶餐厅!朋友话佢嘅印尼咖啡凉粉冰不错,而我就极力推介呢杯牛油果沙冰!一摆落口已经有好香嘅牛油果味,但又唔会太甜太Heavy。整杯牛油果沙冰味道好均匀,唔会话有一啲冰好淡,食完一啖会再想食。呢碟饭个名好靓,系印尼著名嘅「印尼十五夜饭团」。用蕉叶卷起米蒸熟嘅饭团,口感软糯。记得十几廿年前朋友介绍我食,今日难得见到餐厅菜单咁正宗有呢一款饭团,所以要点来怀念一下。椰香咖喱汁再加巴东牛肉,又有鸡髀同鸡蛋,食嘅时候我钟意将饭整扁少少再临上咖喱汁。什锦虾白须牛丸汤。呢只丸有别于香港牛丸或台湾贡丸,整粒牛丸好浓味。呢碗汤面嘅汤底比较重胡椒味,都几清新。喺减肥group见过有成员提及过食印尼黄豆饼减肥,呢一间印尼餐厅真系好正宗,竟然有几款唔同嘅黄豆饼菜式,今日就叫咗呢款杂菜黄豆饼小食。黄豆饼有两小块,另外中间𠮶两块系炸豆腐。淡味,加豉油调味会比较好。牛肉串烧即叫即炸,所以最迟先上枱。但一眼睇到啲颜色同光泽,就知好好味🤤牛肉厚身有少许脂肪,非常之淋身又唔干身。美味之极,

餐店虽唔大,但餐牌啲菜式种类之多可媲美茶餐厅!

牛肉串烧即叫即炸,所以最迟先上枱。但一眼睇到啲颜色同光泽,就知好好味🤤牛肉厚身有少许脂肪,非常之淋身又唔干身。美味之极,值得推介!

今餐点嘅𩠌有好多都值得推介。印尼菜式有啲似中国,越南,泰国,同菲律宾嘅混合品。将单上嘅并唔系英文而系印尼文,顿然有置身印尼嘅感觉

2023-06-27
  • 牛肉沙嗲