2024-01-05 258 浏览
应友人邀约嚟半山食晏,朋友想食咖喱,带咗我嚟坚道呢间新开嘅印度餐厅「CHASKA」。店舖主打传统正宗印度料理,室内装潢颇有特色,采用西式酒吧风格作设计,灯光柔和,座位舒适,营造出轻松用餐环境。餐厅平日午市有套餐供应,定价由 $99-$119 不等,包沙律、前菜、主食、烤饼或印度香米饭,另外亦可以加钱配汽水、印度香料茶或生啤等。我哋每人点咗一份午餐,凉拌沙律用料很清新,以紫洋葱及椰菜炮制,入口酸酸辣辣,非常醒胃。前菜 Chicken Tikka 味道亦唔错,鸡肉烧得又香又嫩,火候控制得啱啱好。Dilliwale Butter Chicken 牛油咖喱鸡 ($109)  鸡件炆得非常入味,肉嫩又唔嚡口,咖喱浓稠顺滑,味道温和,带牛油和香料香,但又唔会太抢,配鸡肉吃,啖啖滋味。Mutton Saagwala 菠菜咖喱羊肉 ($119)  羊肉肉质非常松化,入口嫩滑不膻。咖喱带少少香辣,绿色菠菜蓉令羊肉增添咗一份独特嘅清新感。印度米饭口感极佳,外型扁而细长,入口蓬松柔软;烤饼烟韧软熟,热辣辣又散发麦香,同咖喱汁简直系绝配!餐饮点咗Masala Ginger Tea ($20) 同 汽水 ($2
餐饮点咗Masala Ginger Tea ($20) 同 汽水 ($20),印度香料奶茶 奶味和茶味都非常出众,入口带淡淡姜辛,非常暖胃。