2023-07-31 1078 浏览
一段时间都无试新野,今日同老友补食生日饭,知佢钟意食日本野就揾间未试过又多好评既日本餐厅试试啦,上网睇资料呢间古今二主打特色卷物,今日就一于试上试啦,位置系荃新天地入面,铺面都几开扬,坐位唔多,但都坐得几舒服。餐厅都系用QR code落单,岩晒我钟意慢慢睇慢慢点,睇完就点左d特色卷物同烧物咁啦。自家玉子烧分开左6小件,玉子烧甜甜地,面头有d烧汁,沙律酱同d蟹子,烧汁比较杰身,整体普通啦。樱花虾茄子烧呢份烧茄子几出危,茄子皮无烧㶶,茄子肉都烧得熟无水气,再加左好多樱花虾系面,增加左口感同少少咸香,推荐一试。烟花同餐牌上既样有d出入,一黎到仲以为上错枱,问左再对比返先知真系我地点既烟花,面头加左d吞拿鱼蓉同3文鱼,蟹籽同薯片脆增加口感,食落都还可以既,但就无乜惊艳感,呢个价钱就略贵d。野菜天妇罗,迷你甜薯天妇罗野菜天妇罗就有金菇,冬菇菇茄子同小蕃薯,份量不多价钱就略贵,甜薯天妇罗就平时少见d,因多数都系烧多,炸过既甜薯外皮就硬身d,甜薯系紫心薯好甜,质地几好,但都好似用黎烧会香d,炸就有d唔太夹。鹿儿岛露荀豚肉,味淋鱼干,炭烤孜然羊架豚肉就烧得几好唔干,加埋露荀烧就无咁漏,鱼干都烧得几香,

自家玉子烧

自家玉子烧

烟花
同餐牌上既样有d出入,一黎到仲以为上错枱
烟花

野菜天妇罗,迷你甜薯天妇罗

野菜天妇罗,迷你甜薯天妇罗

鹿儿岛露荀豚肉,味淋鱼干,炭烤孜然羊架
豚肉就烧得几好唔干,加埋露荀烧就无咁漏,鱼干都烧得几香,送酒一流,烧羊架就略为失色,火喉系烧得几好,肉质都嫩滑,熟得黎唔会柴,但调味就略为轻手d,无乜味,扣咁d分,可惜。
鹿儿岛露荀豚肉,味淋鱼干,炭烤孜然羊架

海胆炒饭
海胆唔算多,但个饭炒得唔错,唔会好湿,老友认为调味可以再浓dd。

岩盐烧虎虾
呢只虎虾烧得唔多好,烧得太干,无乜味,唔推荐。

岩盐烧虎虾

火山
打卡一流既菜式,上枱时店员会系两边点火,好有仪式感,材料有大量既蟹柳丝,可能点左火既关系寿司有少少热热地,感觉都唔错,餐牌写有带子但唔多食得出,主要都系打卡用,价钱黎讲其实唔抵。

火山

安格斯葱牛烧
葱我以为系京葱,但个感觉似韮菜多d,用牛肉好唔夹,韮菜同牛一齐食系咬唔开,都系要分开黎咬,用埋单烧汁落得太多太甜,再加上佢地d烧汁质地真系好杰,我个人同老友都不喜欢。

安格斯葱牛烧

昭和豆腐煎
就是2旧大大旧的煎豆腐,调味都系果d好杰既烧汁,豆腐系煎晒几面外皮系焦脆,质地都几滑,不过就无乜惊喜。

昭和豆腐煎

总结黎讲,卷物系有好多款有特色但其实材料都系大同小异,烧物反而做得唔错,烧烤既火喉控制得好好系值得赞既地方,但调味方面就单调左d,店员既服务态度都唔错,食物质素整体就普普通通啦。