2022-02-03
同朋友嚟到薄扶林呢一边,好耐冇见紧系要揾个幽静嘅地方坐低,慢慢一齐渡过一个惬意嘅下午,朋友同我就嚟到一间抒压解忧嘅餐厅 — Vibes the placeVibes the High-Tea Set $98(1 choice of your cake + 1 pudding + 1 $45 drink)我哋拣咗 Passion Fruit Cake + Chia Pudding,个plating 简简单单已经好靓,我食咗 Passion Fruit Cake 味道好清新好轻盈,中间层嘅百香果mousse好软滑👍🏻,饼底系用坚果制作而成,再加上面层嘅百香果啫喱,无论味道还是口感都有丰富嘅层次,欣赏!Beetroot Rose Latte(+$5)平时食红菜头我都好怕佢嘅草青味,不过呢度嘅红菜头汁跟牛奶比例做得好好,红菜头嘅草青味完全消失,反而有一阵清甜嘅香味,牛奶嘅香甜与此成为一个平衡,加上梦幻嘅粉紫红色与泡沫拉花上嘅玫瑰花瓣,少女心满满🌹朋友就叫咗一壶花茶,茶壶带一点复古☺️Romantic Rose $40
Vibes the High-Tea Set $98
Beetroot Rose Latte(+$5)
朋友就叫咗一壶花茶,茶壶带一点复古☺️
Romantic Rose $40