今次想讲下我呢个星期最后嘅堂食午餐~ 系我想食左好耐嘅北京填鸭🤩 已经成一年无食啦🥺~ 今次就book左古琴雅苑 同屋企人好好叹下佢个午市套餐😋⠀⠀👨‍👩‍👧‍👦午市全包宴-四人套餐A $668⠀⠀🌸桂花乌龙🍵⠀本身店员问我开咩茶嘅时候,净系听到好多花茶、玫瑰花茶同乌龙茶,无屋企人平时饮茶饮开嘅普洱,所以就求其叫左乌龙😂 佢黎到真系劲有惊喜🤩 桂花味劲清香又浓郁,而且无谂过同浓味嘅乌龙都好夹,不但无盖过乌龙本身嘅香味,而且又令到个乌龙茶清新左好多,令人心旷神怡💗⠀⠀🍶花雕醉鸡🐔⠀本人认为呢个系比较逊色嘅一个菜色~作为头盘,虽然鸡肉都好嫩滑,又够瘦,无多余嘅脂肪同肥膏~而鸡皮都好薄身,又唔会有多余嘅油脂🥰 不过我嫌佢花雕味唔够重,食左第二啖同要睇一睇返menu先知佢原来系花雕醉鸡~我觉得可以重返少少花雕酒味,咁会更加惹味😋⠀⠀💦葱油海蜇拌黄瓜🥒⠀呢个系另一个头盘,海蜇同青瓜佢都整得好爽口,青瓜更系爽脆😍 用左葱油同埋芝麻令到成个冷盘香同惹味更多,而且亦无过油过咸~非常醒胃🤩食完令人食欲大开,准备再战main dish💗😋🍴⠀⠀🦆一口酥👅⠀食北京填鸭之前,佢就提供埋一口酥比我地食🙏🏻~佢其

👨‍👩‍👧‍👦午市全包宴-四人套餐A $668⠀

💦葱油海蜇拌黄瓜🥒⠀
葱油海蜇拌黄瓜

🦆一口酥👅⠀
一口酥

食北京填鸭之前,佢就提供埋一口酥比我地食🙏🏻~佢其实系烤到非常酥脆嘅烤鸭皮~餐厅提议我地可以点甜酸酱/糖食~ 个人觉得鸭皮烤得好香脆,无多余嘅油份,但食落口却有烤鸭嘅油香味🤩另外,其实佢系脆到入口即溶,而且同甜酸酱真系绝配🤩⠀

🐤北京烤填鸭(半只)+鸭卷饼🌮⠀
北京填鸭

⭐️⭐️重点黎啦⭐️⭐️ ⠀
book佢嘅时候其实都已经研究过到时叫边款菜式,当然唔少得佢嘅招牌菜北京填鸭啦😍 ⠀首先黎到嘅时候已经烤鸭味已经芳香扑鼻😋 北京填鸭烤得又系皮脆肉嫩🤩 又系无多余嘅油脂,但亦都唔会烤到干巴巴好柴咁~佢依然烧到锁紧肉汁,一咬落口啲肉汁爆晒出嚟😍又juicy又油香味满满,齿颊留香💗个人觉得质素真系几高🤩🤤⠀就咁食唔点酱都非常滋味😋⠀

佢系附送埋包皮,所以可以整片皮鸭黎食🤩(等左好耐啦!)佢有京葱、青瓜、同哈密瓜比你夹住同烤鸭一齐食🤤 讲真真系第一次食片皮鸭系夹哈密瓜😂⠀但系其实又唔会好odd㖞😳香甜爽口嘅哈密瓜加青瓜烤鸭连埋烤鸭酱同包皮黎食真系fresh劲多同冇咁dry🥰 我觉得咁样无咁容易食到饱滞😂⠀

❤️同埋其实佢半份嘅北京填鸭份量系劲多!好多片,我谂有20几-30片~之前无谂过半份都有咁多,仲惊唔够食叫多左半份......结果多到要打包😂 而包皮一盘都有12块,感觉都比其他京菜店嘅多😳⠀

💦 开水白菜🥬⠀
开水白菜

一开始真系以为系白烚白菜仔😂 好彩原来系鸡汤津白🥰 汤底胜在够清够健康,无味精无添加咁,而津白都索哂汤汁嘅精华,好入味💗⠀

🧡红烧狮子头🦁⠀
红烧狮子头

首先个红烧汁都几有味同几香蚝油味,亦唔会过咸~其次个猪肉球都几有咬口,都算弹牙~无一夹就散🥰 肉质都算鲜嫩有肉汁,都无柴皮~而且配菜同狮子头都烩入哂味~⠀

🦆古琴鸭肉炒饭🍚⠀
古琴鸭肉炒饭

呢个系无expect过咁好食🤩 炒饭不但炒至金黄色,而且亦无过油,炒到饭粒同蛋粒都粒粒分明🥰~而鸭肉就系用左北京填鸭啲鸭肉去炒~所以成个炒饭好香烤鸭嘅油香味。除左烤鸭肉粒,佢落埋啲烤鸭皮去炒,因此会喺饭入面食到脆皮😆⠀

另外最特别嘅地方系:佢加左啲四川大头菜去炒🤩我真系第一次食呢种菜~呢种菜味道真系几得意,佢系有少少榄菜嘅咸香味但又无榄菜咁重味~加左入炒饭真系令到个炒饭嘅味道升华咗好多同香好多,口感多重且丰富~就算食饱左都令人食指大开继续食🙈 最后我地都清哂左佢🥰⠀

🇮🇹 意大利黑醋骨🖤⠀$98⠀
意大利黑醋骨

其实都无谂过京菜竟然会有呢道fusion菜😂 其实我好个人本来唔太钟意黑醋因为之前另一间餐厅系整得太酸...但佢呢个黑醋整得反而系偏甜😳 自己其实觉得还可以,因为排骨又唔韧,外皮都烤得香脆,而且都尚算入味~不过屋企人就嫌佢太甜而无左黑醋𠮶种酸味🙈⠀

🥟南翔小笼包🥟 $62 ⠀
南翔小笼包

小笼包都皮唔算太薄但胜在馅靓🤩🤩包入面都有好多鲜甜嘅汤汁🥰而肉馅同汤汁都食唔到有味精味~所以一啖连埋馅食,啲肉汁喺口入面爆哂出黎😍𠮶个感觉真系觉得好juicy好满足🥰⠀

其实overall都觉得北京填鸭同埋个鸭肉炒饭最好吃😋果然系间出名食鸭嘅地方🥰两道菜啲鸭肉都冇腥膻味😍但散发住阵阵嘅油香味😋真系名符其实食北京填鸭嘅好地方😆 ⠀
佢午市都有做午市外卖套餐,见$50-$60就有个饭😍其实尖沙咀地段黎讲都叫抵食嫁啦🤩 尖沙咀嘅打工仔可以不妨考虑吓~⠀
2020-07-27
桂花乌龙