2025-01-03
🍜 香港人最钟意食嘅日本美食之一系拉面!香港有好多地方可以食到拉面,但要揾到一间真系好味嘅,话易唔易话难唔难。今日就嚟介绍一下呢间位于启德站airside地下嘅正宗日本拉面店:横滨家系町田商店 (启德 AIRSIDE)!🍜🍜 日本沾面(Tsukemen)的食法同埋起源:沾面系将煮熟嘅面条与一碗浓厚嘅沾汁分开上,食嘅时候将面条浸入沾汁中,再送入口,真系超好味!沾面起源于20世纪中期嘅日本,系由拉面改良而成,成为咗一种受欢迎嘅日本料理。😊呢一日我试咗:🍜 *鱼介豚骨沾面*:沾汁浓郁,豚骨同鱼介嘅味道完美结合,面条弹牙,好味到不得了!🐟🍖🐙 *章鱼小丸子*:外脆内嫩,章鱼新鲜,味道非常丰富,每一口都系享受!📍 *地址*:九龙城启德协调道2号AIRSIDE地下G011号舖#横滨家系町田商店 #日本拉面 #启德美食 #沾面 #鱼介豚骨沾面 #章鱼小丸子 #香港美食 #食评 #餐厅推荐 #美食推介希望大家都可以嚟试下呢间正宗嘅日本拉面店,享受呢啲美味嘅佳肴!🍜🐙😊
呢一日我试咗: