2023-09-07 72 浏览
每次跟住哩个朋友食饭,一定会饮到好咖啡 🥰同埋佢会揾定好食嘅餐厅,我只系需要留肚跟住佢就可以🫢之前曾经问过佢太古区有咩好咖啡推介,当时已经推荐哩间餐厅俾我。今日佢就带埋我一齐黎哩度食晏。餐厅系太古坊入面,如果有去过太古坊嘅朋友都知道,太古坊有好多座,而且唔系用数字排,所以花咗少少时间揾哩间餐厅。远远已经闻到咖啡香,因为系星期日嘅关系,餐厅人流唔多,而且我哋到达嘅时候都只系11点左右,未到真系lunch hour。餐厅楼底高,木色做主题,令人感觉放松,加上人流唔多,可以安静咁叹一杯靓咖啡。Tiger Prawn Spaghetti in Spicy Tomato Sauce ($121)蕃茄汁带微辣,虾肉质弹牙,成个意粉都好入味。酱汁够杰身,所以好挂汁。Pesto Chicken with Tomato and Mozzarella Cheese Panini ($73)唔想食太heavy,拣咗一份意大利包。鸡肉好嫩,配埋微暖半溶嘅芝士,好满足。Cappuccino ($41)Latte ($38)两杯咖啡都系拣咗Alchemy Blend,系偏向nutty嘅咖啡豆。杯碟系有质感嘅Lo
每次跟住哩个朋友食饭,一定会饮到好咖啡 🥰
同埋佢会揾定好食嘅餐厅,我只系需要留肚跟住佢就可以🫢
今日佢就带埋我一齐黎哩度食晏。

蕃茄汁带微辣,虾肉质弹牙,成个意粉都好入味。
酱汁够杰身,所以好挂汁。

唔想食太heavy,拣咗一份意大利包。
鸡肉好嫩,配埋微暖半溶嘅芝士,好满足。

Cappuccino ($41)
Latte ($38)

杯碟系有质感嘅Loveramics。
不过Cappuccino用嘅杯,同我哋认知有啲唔同。Cappuccino系用高身嘅细杯,反而latte系用正常嘅肥咖啡杯。可能系我对咖啡唔太熟悉🤔
但咖啡本人系好香好滑,值得一试。

试完咖啡觉得钟意,可以买咖啡豆返屋企自己冲。
无磨豆机的话,可以买挂耳咖啡包。
挂耳咖啡包有分水洗同日晒豆,有兴趣可以问下职员,职员会逐一介绍唔同咖啡包嘅特色。