2017-11-02
又系星期五约咗朋友食饭,谂嚟谂去都唔知去哪里食好? 因为朋友住大埔,所以他只想去旺角尖沙咀不想过香港区食, 那就在openrice 揾食了, 在openrice见到有这间餐厅便即刻订位。当天上到餐厅有著卡位及圆枱, 座位感觉舒适,而且餐厅内不是太多人, 所以餐厅不会太嘈吵呀! 我们只得两个人所以不能叫太多嘢食,只点了 黄金流沙虾球, 黄金豆腐,潮式酸菜水煮鱼,蟹油银芽炒面,金汤芥兰 整体食物质素不差, 而且在尖沙咀区来说价钱不算太贵, 坐得舒适和朋友一起食饭聊天是一个好选择呀虽然只是平平无奇嘅豆腐,但炸成无比香脆而内软的黄金豆腐,一口一口食落肚,真是回味黄金流沙虾球是一只只叫的, 配上沙律一起吃, 黄金流沙使用咸蛋黄做的, 咬一口好香的咸蛋黄味道, 但并不咸呀配上蕃茄的芥兰,有另一清新感觉这个潮式酸菜鱼都给我一个惊喜, 鱼肉肉质有咬感及滑口, 秘制酸菜的酸及辣配合得很好, 又带点麻辣香,层次感丰富,非常惹味呢反而这个蟹油银芽炒面有少许失望, 因为面食落好干,所以食唔出有蟹油味呢?
配上蕃茄的芥兰,有另一清新感觉