餐厅: 憶食尚臘味煲仔飯
资讯:

2019-09-01 447 浏览
今日朋友约出黎请食饭,顺便公布喜讯。起初听到餐厅名担心唔知好唔好食...会唔会好似大排档嘅煲仔饭咁....点知食完呢餐,我地一行4 人都对餐厅有赞无弹,无论食物、服务定餐厅环境都无野可以挑剔👍🏻👍🏻👍🏻板鸭萝卜煲 板腊鸭系配萝卜竟然一啲都唔喊,仲带出萝卜嘅鲜甜味👍🏻XO酱饱鱼伴面 XO酱唔系辣,反而带有好香嘅花椒味,令人好想食完一啖再一啖。干瑶柱好多仲好有口感,唔系李锦记等可以媲美。饱鱼仔好腍、好入味。至于面底一啲都唔输蚀,口感用‘好弹牙’都唔足以形容😆只要食过嘅人就会明😏广式腊味煲仔饭 (细) 真系正宗煲仔饭,有饭焦㗎😍😍腊鸭同腊肠配埋甜油,真系绝配。饭吸晒油香,劲惹味手工黄金面 (4件) 面本身好弹牙,煎过后仲好香脆,配埋酸甜酱汁,好开胃双味腊肠贝壳包 (3件) 我觉得贝壳包夹腊肠最能够食出腊肠嘅原味,餐厅细心位系系贝壳包中间预留左空位比大家夹腊肠用,真系好窝心🥰清蒸鲜腌海鲳鱼 清蒸最能食出食物真实嘅一面!呢味鲜腌海鲳鱼食得出盐腌过嘅咸香味,但又不失鲜味,而且肉质仍然嫩滑,并唔似咸鱼咁实肉的,厉害👍🏻而且厨师先切好一件件,再靓靓咁放返落碟,大家食鱼时唔使夹到散晒。而且鲳鱼基本上已起

板鸭萝卜煲
板腊鸭系配萝卜竟然一啲都唔喊,仲带出萝卜嘅鲜甜味👍🏻

广式腊味煲仔饭
广式腊味煲仔饭 (细)

手工黄金面
手工黄金面 (4件)
面本身好弹牙,煎过后仲好香脆,配埋酸甜酱汁,好开胃
双味腊肠贝壳包

双味腊肠贝壳包 (3件)

清蒸鲜腌海鲳鱼
清蒸最能食出食物真实嘅一面!呢味鲜腌海鲳鱼食得出盐腌过嘅咸香味,但又不失鲜味,而且肉质仍然嫩滑,并唔似咸鱼咁实肉的,厉害👍🏻而且厨师先切好一件件,再靓靓咁放返落碟,大家食鱼时唔使夹到散晒。而且鲳鱼基本上已起骨,尤其近鱼尾部分竟然一条骨都无,真系啖啖肉😆😆
霸皇葱油鸡

霸皇葱油鸡 (例)
鸡肉好嫩滑,而且食得到鸡味,配埋葱油同酱油食好惹味😋我地连底下嘅绍菜都食晒,因为吸晒鸡肉同葱油等味道,同样好味呢😆

川味肠炒蛋
呢碟又系一碟惊喜𩠌😚川味腊肠本身已经惹味,配滑到不得了嘅炒蛋竟然中和左微辣嘅味道,而剩低令人回味嘅麻味同肉嘅香味🤭

芥菜排骨煲
食材一定精挑细选过,如果唔系芥菜唔会嫩,排骨系半肥瘦、口感嫩滑唔觉肥。汤好清,好好饮🙃

后记:呢一餐颠覆左我对腊味嘅印象🤭板腊鸭系我印象中都系又肥又咸,用黎送饭,今次食完先知原来可以咁好味😲我本身好钟意食腊肠,但餐厅嘅川味腊肠确实令我好回味。点餐时见餐牌对食材的介绍,再到用餐后,明白到餐厅对腊肠猪肉的要求、对鲜腌海鲳鱼嘅腌制掌控、对面条口感嘅追求等等有几咁严格先做到咁好食嘅味道。
广式腊味煲仔饭
手工黄金面