2019-06-28 649 浏览
我钟意食日本菜,昨日就同朋友嚟试吓这家塩玉居酒屋, 门口有一道祝福墙,挂左好多块木板,写满祝褔慨语句,呢度环境都几舒服阔落,灯光暗暗,几有情调。系啲嘢食好快上枱,10几分钟左右所有嘢食都已经上齐,真系好有效率。首先头盘系刺身深海池鱼及大拖罗,深海池鱼油脂厚,肉质爽脆清甜,富有层次感,大拖罗油份非常足,入口油脂慢慢溶化,好满足。然后系牛俐,牛肋骨,猪颈肉同五花腩,牛俐好好味,牛肋骨相对普通,太咸,猪颈肉同五花腩都无太特别,以为会有唔同盐既配搭,却只系普通既串烧。最后系豚肉淮山汤,面豉汤加入豚肉同淮山片,好清爽地,饮落可以清走油感,为晚餐画上完美句号。下次又可以同朋友再黎试下,睇下有乜新野先!