2016-06-28 682 浏览
今晚朋友提议食川菜,即刻Openrice睇下旺角有咩特式川菜先。其实选择都不多,但朋友说她的朋友食过呢间觉得唔错咪决定食老川皇啰。一开始先黎一盆水煮鱼,份量十足,满布花椒。生鱼有骨就一定架啦,但呢间就可以煮到啲鱼又滑又香,仲要完全无腥味。同埋入面有啲芽菜,劲爽脆新鲜,咬落去卜卜赶。鱼片块块大大块,完全无偷工减料。我地就叫左小辣,真系小辣,唔太嗜辣既朋友一定食到!口水鸡就叫左半只,只鸡超肥而且又入味,又带有少少麻。同埋我估唔到半只既份量都几多,真系足秤。炒尖椒猪肚唔好以为尖椒咁炒法一定辣到飞起呀,其实一啲都唔辣;因为餐厅好细心咁去走哂份入面啲籽,所以净系会食到青椒唔辣既味,同埋呢碟送一啲都唔油腻,猪肚又弹牙脆身,一啲都唔un。如果你担心川菜太辣,呢碟小菜一定必叫,真系唔太辣,又易入口,食下一啖食下一啖就清晒成碟无难道。
水煮鱼
口水鸡(半只)