2019-01-23 2562 浏览
「辛苦揾来至在食」,岩岩过左一个devil week,当然要食番餐好既慰劳下自己啦! 闺蜜提议去「焱丸水产」,再FF 一下”快闪日本” ,之前食过铜锣湾分店,十分出色! 今次试尖沙咀店。店内装潢和铜锣湾店差不多,好有日本渔岸风情,气氛好好、几relax。先黎前菜 - 豆腐蕃茄沙律,几清甜! 尤其喜欢豆腐既口感, 同芝麻酱好夹。然后点左焱丸号寿司, 份量十足, 海胆、三文鱼籽、蟹肉、吞拿鱼鱼蓉彷佛迫爆军舰,睇唔到下面既寿司饭, 颇新鲜,爆多材料令每一啖既口感都好丰富。刺身5盛出场,有我最爱既带子同油甘鱼,几鲜甜好味。其余既三文鱼、海胆同吞拿鱼都合格。 到我地最期待既甲罗烧啦 ! 分别点左蟹味噌同黑松露蟹肉款,蟹壳充满住蟹膏,混合埋鹌鹑蛋,粒粒爽口既蟹子,令蟹膏好有层次,比较钟意加了黑松露个款,有好浓既黑松露香。呢度矶烧同样唔洗自己落手,店员会到每张枱帮客人烧,可以舒舒服服咁饭来张口。再点左焱丸活贝大盛,大盛包括生蚝、帆立贝、鲍鱼同埋蚬,非常鲜甜,上枱时鲍鱼仲郁紧!   鲍鱼好爽口弹牙; 生蚝亦好肥美同大只!最后闺蜜唔够饱,再点左个北海道海鲜炒饭,始终有饭气落肚会实在D。个饭D料几多同几香

焱丸号寿司

刺身5盛

甲罗烧

焱丸活贝大盛

最后闺蜜唔够饱,再点左个北海道海鲜炒饭,始终有饭气落肚会实在D。个饭D料几多同几香口。

好满足既”日本”快闪一晚!
2019-01-15
焱丸号寿司