2019-06-26
上次同朋友黎食过一次依间正宗西班牙餐厅,今次再带同屋企人黎食多次~上次系食Dinner 今次系食Lunch 食物小食PADRONES(炸青椒)西班牙既青椒比中国既青椒明显香甜得多,而且无咁辣。TAPED (小食 唔记得左个英文名)烧鱿鱼同薯仔,味道唔错。鱿鱼好弹牙多汁,配埋薯仔系底,几特别既风味小食。TARTAR DE ATUM(生吞拿鱼配牛油果多士)夏日热辣辣食番个冷盘吞拿鱼唔错的,生吞拿鱼有点像烟熏既味道。MIX SPANISH COLD CUTS(冷冻拼盘,西班牙火腿,芝士,风干肉肠片,蕃茄多士)我恨左食正宗既西班牙火腿好耐,终于可以食番够本,芝士亦都系我芝士腔既最爱。PATATAS BRAVAS(辣芝士炸薯粒)上次食完超回味,今次当然要番点!辣芝士炸薯粒真系无得输GAMBAS AL AJILLO(蒜蓉大虾配蒜香包)依味菜尚算ok,可能本人比较偏好重蒜味,尤其钟情中式既蒜蓉蒸虾。所以感觉这道菜蒜味不太浓,且比较多油系底。虽然蒜味无中式既咁香浓,但个大虾一定比中式蒸虾既重虾味同弹牙啖啖肉。蒜蓉法包都系同样问题唔够蒜香同包较硬。ALBONDIGAS(蕃茄肉丸) 个蕃茄肉丸都不错的,虽
上次系食Dinner 今次系食Lunch
食物
小食
PADRONES(炸青椒)
西班牙既青椒比中国既青椒明显香甜得多,而且无咁辣。
TAPED (小食 唔记得左个英文名)
TARTAR DE ATUM(生吞拿鱼配牛油果多士)
PATATAS BRAVAS(辣芝士炸薯粒)
上次食完超回味,今次当然要番点!辣芝士炸薯粒真系无得输
GAMBAS AL AJILLO(蒜蓉大虾配蒜香包)
蒜蓉法包都系同样问题唔够蒜香同包较硬。
ALBONDIGAS(蕃茄肉丸)
个蕃茄肉丸都不错的,虽然卖相比较普通,但食落几juicy,个蕃茄汁唔会太酸太浓恰到好处。
COCHINILLO烧乳猪
个烧乳猪真系好正,皮又香又脆,个乳猪得3个礼拜大,唔同中式既乳猪,西班牙既乳猪系饮奶大,所以食落仲有阵奶香味,好嫩口,但都几肥腻。
PAELLA MIXTA(海鲜鸡肉大锅饭)
个大锅饭依然系咁大碟。份量好足海鲜处理得好,青口同蚬肉都好鲜。
CHURROS(炸肉桂条)
上次食过觉得都唔错,再叫多次。食落又真系唔会太甜,甜度岩岩好。就咁食有d油腻,但点左朱古力同雪糕后风味大增。
总结
今次再帮衬正宗既西班牙菜,食物既质素依旧不错,主菜既份量好足好大份,屋企人都几满意。再一次系依间餐厅享用到唔错的午餐体验。