2020-06-18
星期六晚又系我同阿妈撑枱脚嘅日子,佢最近终于Unlock咗寿司🍣,所以可以带佢去食日本嘢。由于惊打风落雨嘅关系,我同佢去咗近近哋位于牛头角新开嘅「一本食堂」。我见网上介绍好抵食。我哋喺对面马路就已经见到大大个招牌,但有一刻怀疑洗咪行楼梯🤔,其实左边系有电梯的,哈哈。一出䢂就发现原来餐厅环境超大,而且完全唔系工厦风格。餐厅装修几靓,用上唔少樱花同日本伞作点缀,而且有大大个玻璃窗,感觉开扬😊。另外,餐枱相当阔落,客人坐得舒服。一本食堂系一所日本餐厅🇯🇵,各类型嘅日式料理一应俱全,包括刺身、寿司、卷物、沙律、定食、锅物、小炒、拉面乌冬、炸物天妇罗、串烧、冷食、小食以及一品料理。有选择困难症嘅朋友遇上难题了!同时,店员并向我哋介绍佢哋今日嘅特选海鲜,包括象拔蚌刺身同活鳗串烧。另外,佢哋亦有多款菜式做紧推广优惠。其实主餐牌同推广优惠嘅食物通通都好抵食,而份量同味道亦令人满意👍。我哋每个类别都叫咗啲试吓!杂锦鱼生碎手卷($13)同蟹籽手卷($13),我哋一人食一个手卷,咁就确认有饭落肚唔会饿🤣。我认为手卷比寿司抵食,因为价钱大部份都只系争$2,但手卷大件好多。杂锦鱼生碎手卷唔错㖞😋,鱼生份量多,而
一本食堂系一所日本餐厅🇯🇵,各类型嘅日式料理一应俱全,包括 刺身、寿司、卷物、沙律、定食、锅物、小炒、拉面乌冬、炸物天妇罗、串烧、冷食、小食以及一品料理。有选择困难症嘅朋友遇上难题了!
同时,店员并向我哋介绍佢哋今日嘅特选海鲜,包括象拔蚌 刺身同活鳗串烧。另外,佢哋亦有多款菜式做紧推广优惠。其实主餐牌同推广优惠嘅食物通通都好抵食,而份量同味道亦令人满意👍。我哋每个类别都叫咗啲试吓!
鹅肝 寿司($30),依到其中一大特色系相扑寿司🍣,即系饭量比较多,不过实物又无我想像中咁巨无霸哈哈。反而上面件鹅肝就真心大,而且烧得好靓好均匀,味道不算太浓郁,但都有入口即化嘅口感。
日本矶煮鲍鱼($35/只),价钱真系好抵食,$35只边到揾。鲍鱼不会太韧,而且腌味刚好,不会太咸或太淡,可以一试😜。
蒲烧鳗鱼(原条)($58),🐟鳗鱼不嬲都唔平,六十蚊唔洗有咁大条,算系咁啦。味道都唔错,无骨,仲有腌渍萝卜。
和风炒软壳蟹(1只)($46),虽然佢名叫和风,但我哋觉得似避风塘口味多啲,因为有好多脆粒。🦀软壳蟹系加大码,估唔到一只份量都有咁多。不过我哋略嫌只蟹淋身咗啲,可能系炸完再炒嘅关系啦。软壳蟹天妇罗应该会更出色,有机会试下先!
芝士焗半壳蚝(2只)($32),呢个有啲搞笑小插曲,就系店员同我哋讲厨房焗㶶咗少少只蚝🤣,要焗过,叫我哋等多阵。我哋几欣赏店员会主动讲,唔洗我哋尴尬追单。上碟嘅🧀芝士焗蚝火候啱啱好,蚝唔会太生,几鲜味。
最后,店员仲请我哋食 糖水,红绿豆沙,糖水甜甜的,因为带有一份人情味😚。
服务方面,全部店员都好好人,又熟书,服务到位,其中一位蓝黑色长头发嘅年轻靓女店员(我哋估可能系老板定经理?)更加系样样野亲力亲为,无得顶💯。佢主动问我哋啱唔啱食,上菜速度点,又介绍佢哋餐厅其实会关注素食者嘅需要,就连面豉汤都可以安排无肉版本🥦。咁又真系几好㖞,一班人聚会就算有人食斋都有嘢啱食!题外话,餐厅仲有免费口罩送俾有需要嘅客人。
总括嚟讲,一本食堂系一间回头度极高嘅餐厅,无论食物味道、价钱、份量、环境、卫生同服务都好高分。呢一次嘅用餐体验真系好舒服,好开心😌。我定必会再次到访。