2024-07-16
今次嚟到铜锣湾,好少见到有潮州菜嘅出现,心郁郁嘅我又想食蚝仔粥。👍🏻卤水拼盘卤水嘅色泽非常之靓,油光充足,除咗有鹅片之外,亦都有猪红、豆腐、猪大肠、花生粒。👍🏻方鱼炒芥兰炒芥兰最重要系多油先够香,餐厅加入咗方鱼粒粒作为咸香嘅调味,口感脆嫩无渣,亦冇一般芥兰常见嘅苦涩味。👍🏻蚝仔粥完全做到潮州粥嘅精髓,米嘅状态相对完整和粒粒分明,不太糊烂。食落好香,蚝肉饱满 ,再有大量嘅葱花芹菜点缀。👍🏻汕头煎蚝烙煎得不油不腻,鲜美酥香,酥而不硬。咬落啖啖蚝肉,可以洒上胡椒粉同淋上鱼露,更具风味。👍🏻厚菇焗鲍鱼不论鲍鱼定系冬菇都煮得非常入味,酱汁亦都唔会过分浓郁,盖过食材嘅鲜味,容易切得黎,口感爽嫩。👍🏻清心丸绿豆爽清心丸绝对系呢一碗甜品嘅灵魂,晶莹剔透嘅方型清心丸,口感烟烟韧韧,加上绿豆嘅爽甜,确系好食,不过食到底会有少少觉得太甜,建议可以二人分享。除咗鲍鱼之外,亦都有一系列潮式海鲜:鱼翅、海参、燕窝等名贵食材,而且睇到菜单见到护国菜嘅存在,足以呈现传统潮州菜肴。
👍🏻卤水拼盘
👍🏻方鱼炒芥兰