2024-12-07
今日落铜锣湾出job, 同事话食东南亚印尼野,带了我去呢度地牢食,我都唔知呢度下面系餐厅,同事话呢度系印尼正宗,我哋都见有好多东南亚人士嚟食。由同事发板,点了几个小食、串烧同主食,3个人食都好足够。炸鸡肉球39有8粒,细细粒,一啖一粒,脆脆地,几香口,入面好软腍Juicy。炸鸡肉饼$45望落去有d似四方型既咖喱角,几大件,外层够哂脆,入面系鸡肉粒,咬入口同样香口,不过东南亚煎炸食品系比较油腻。粟米饼$32同事极力推荐,外貌系几吸引,食落香脆,入口之后d辣味慢慢渗出,好特别,内面系椰菜丝、红萝卜丝同蛋,当然仲有大大粒鲜甜爽口粟米,调味好正,几特别嘅小食。鸡肉沙嗲(3串)$48鸡肉串肉烧得金黄,外貌吸引,入口唔嚡,够嫩滑,又惹味。特色印尼炒饭$68用菜心粒、红萝卜丝、蛋同洋葱炒,好香,炒饭相比起啲小食冇咁油腻。印尼炒贵叼$68炒贵叼好弹牙,配料同炒饭差不多,加上有炸得好香脆嘅红葱头,感受到好似食紧印尼营多捞面既味道,唔需要特别配料,个调味已经一百分。热姜蜜$20最后饮返杯热姜蜜清清油腻感,感觉好舒服。
由同事发板,点了几个小食、串烧同主食,3个人食都好足够。
炸鸡肉球39
炸鸡肉饼$45
粟米饼$32
鸡肉沙嗲(3串)$48
鸡肉串肉烧得金黄,外貌吸引,入口唔嚡,够嫩滑,又惹味。
特色印尼炒饭$68
印尼炒贵叼$68
热姜蜜$20
最后饮返杯热姜蜜清清油腻感,感觉好舒服。