2024-02-10 42 浏览
💈今日熊妹等埋阿妹放工,就去左位于太子近期正式开业的牛排工房《The Steakhaus》试新野喇🆕!📌新店新开张新装修好新净呀!门口以一条红色霓虹光管做招莱,感觉十分抢眼。📌以bauhaus风格的装潢,黑白格仔🏁的地板图案配以啡色的沙发椅及枱凳,带出古典的欧陆风味。📌地方都几大,有多张二人枱及四人枱。📌二人撑枱脚的高枱非常有情调💑。📌四人枱以沙发坐位🛋为住,空间大啲,又坐得舒服。📌墙上还挂上多个发放暗暗橙光的灯泡💡,令到整间餐厅感觉好柔和又浪漫。📌新店新餐牌,话明牛排工房,牛排种类都有4款,唔想食牛可以拣猪鞍架同羊架,另外仲有沙律🥗、小食🍢、意粉🍝同甜品🍩。甜薯条,$38阿妹放工太肚饿了,先食个小食先。有甜薯条同薯条拣,一定会拣甜薯条🍠。冇谂过几大兜㖞,份量好多下,啱啱炸起热辣辣,脆卜卜,内里甜薯又软熟,就咁食已经好有甜味,唔点茄汁都好好味,点埋茄汁🥫就多个蕃茄甜酸味道。咁嘅价钱咁嘅份量,绝对系超抵食!香草羊架(3支骨),$98听讲除咗牛之外,《The Steakhaus》嘅羊架都几掂,所以熊妹同阿妹都有兴趣试吓羊!面头铺满香草嘅羊架🐩,一上枱芬香扑鼻👃🏻,闻到都流晒口水。羊架🦴焗到
📌地方都几大,有多张二人枱及四人枱。
📌二人撑枱脚的高枱非常有情调💑。
📌四人枱以沙发坐位🛋为住,空间大啲,又坐得舒服。
甜薯条
甜薯条,$38

咁嘅价钱咁嘅份量,绝对系超抵食!
香草羊架
香草羊架(3支骨),$98

面头铺满香草嘅羊架🐩,一上枱芬香扑鼻👃🏻,闻到都流晒口水。羊架🦴焗到全熟,一啲血水都冇,肉质好软腍,全熟都唔会鞋口,仲有肥肉位嘅均匀脂肪分布,一啖咬落去,油脂泌晒出嚟混合系羊肉入边,羊膻味都几出,而香草嘅独特味道加多重香料嘅味道,减低咗少少膻味,变得冇咁浓烈,钟意食羊🐏嘅朋友一定会好喜欢,呢份羊架真系做得几出色!

仲有一大堆烤焗咗的薄荷叶垫底,薄荷叶🥬烤焗后抽干晒水份,变成好似炸薄荷叶片,超级脆口,味道咸咸淡淡,食完羊肉再食吓啲蔬菜叶,中和返口腔羊膻强烈嘅味道。
经典卡邦尼披萨
经典卡邦尼披萨,$118
平时卡邦尼意粉就食得多,发现咗有呢款卡邦尼pizza咁特别,真系想试吓!

《The Steakhaus》嘅Pizza🍕有别于一般嘅圆形形状🔵,取而代之系长方形,切成四块变成正方形◼️,咁样Pizza嘅材料就可以平均分布整个Pizza嘅每个位置,唔会集中系圆嘅中间,食法唔同啲㖞。

卡邦尼嘅材料:烟肉🥓、奶油🍼、芝士🧀全部云集喺Pizza上面,味道就系好creamy,熊妹习惯加埋 tabasco食,带份微酸辣嘅效果。饼底系饼干底,薄得来又有厚度,唔系纸饼干咁薄,食落脆口又有咬口,一开四都好大一件,真系抵食!
水牛芝士番茄罗勒阔条面,$108
食完羊架食完Pizza,食埋意粉就圆满啦。
水牛芝士番茄罗勒阔条面
芝士同蕃茄不嬲都系最佳配搭,蕃茄肉酱比较稀身,酱汁都好多,每条阔条面🧀都沾满肉酱,再加埋一粒粒水牛芝士🧀,淡淡嘅水奶味🥛混合系酸甜蕃茄肉酱入边,味道好夹。
玉桂青苹绿茶
玉桂青苹绿茶,$48
呢杯绿茶以一个葫芦玻璃杯呈上,造型咁特别已经好吸睛👀。清香嘅绿茶加入青苹果糖浆🍏,无额外加糖,只系靠糖浆嘅糖分🍯,所以成杯绿茶都唔系好甜,啱晒喜欢少甜又唔饮得咁多甜嘅阿妹。

绿茶入边加入咗少许玉桂粉,肉桂同苹果不嬲都绝配,杯上面仲摆放左成条玉桂条,店员话如果想玉桂味浓啲,可以成条玉桂条放入去浸,味道就更浓。
📌《The Steakhaus》扒房复古的环境格局,气氛浪漫,食物味道大众化,价钱亲民,食咗四样嘢连据扒加埋一杯饮品,都系四百几蚊,想感受吓欧陆扒房嘅气氛绝对系一个平价高质选择!
2024-01-30
等候时间
8 分钟 (堂食)
甜薯条
香草羊架