2022-08-15 1226 浏览
劲耐无去旺角行街😆~咁岩行街经过见👀 有蟹粉宴~卖相几吸引咁🤔~就入去试下嘞🚶‍♀️🚶‍♂️~夏日蟹粉宴(2位) $398- 酸辣汤 / 三鲜豆腐羹🍲 (每位一碗)汤方面我地要咗每款各一碗,酸辣汤方面酸同辣都够🌶,又唔会话偏向其中一边,味道平衡得唔错,而汤料方面亦都好足。三鲜豆腐羹🍲,配料有鸡肉🐓、虾仁🦐同火腿🥓,味道清清地都唔错。- 凉菜五小碟 (香蒜四季豆/鸡丝粉皮/镇江水晶肉/ 糖醋小排/虎皮素鹅)香蒜四季豆清清地又爽爽地👍;鸡丝🐓粉皮正正常常咁,无乜特别;镇江水晶肉爽口又充满骨胶原😋;糖醋小排系质干咗少少,不过酸酸甜甜都几开胃;虎皮素鹅即系腐皮包住一啲菇类🍄去炸,炸得香脆好食。- 哆唻咪根据餐牌既介绍,系由著名影星张曼玉题名,一両浓郁蟹黄,加上二両蟹粉,再配三両清甜鲜既虾仁而成,建议用馒头食用口感更加丰盛😍。不过,哆唻咪上枱时,我地叫既炸馒头一早已经清晒,于是我地加入乌金蟹粉拌面度食,令到个面本身都好足够既蟹再锦上添花🥳🥳🥳。- 火腿津白火腿🥓咸香再配清新既津白,津白吸收咗火腿味,清清味蕾同补充纤维素既唔错选择。- 乌金蟹粉拌面🍝墨汁面再配上蟹粉,再加上来自哆唻咪既蟹粉,啖啖满足
劲耐无去旺角行街😆~
咁岩行街经过见👀 有蟹粉宴~
卖相几吸引咁🤔~就入去试下嘞🚶‍♀️🚶‍♂️~

夏日蟹粉宴(2位) $398
- 酸辣汤 / 三鲜豆腐羹🍲 (每位一碗)

- 哆唻咪

- 火腿津白

- 乌金蟹粉拌面🍝
墨汁面再配上蟹粉,再加上来自哆唻咪既蟹粉,啖啖满足。

- 蟹粉🦀小笼包 (两只)
热焫焫上枱既蟹粉🦀小笼包,每个都充满汤汁,亦带有蟹粉既鲜味,皮亦够薄。

- 高力豆沙(两个)
唔会太甜,就算冻咗食都系轻盈松软👍。

- 豆浆🥛(两杯)
正正常常食上海嘢配返杯豆浆,无乜特别。

- 虎皮素鹅 $55
本身无为意套餐入面既五小碟已经有,所以再叫多咗碟🤪。
- 花雕醉鸡 $66
呢个有啲失望🥲🥲,鸡肉无鸡味之余✖,酒味亦都渗唔到入鸡肉入面✖,变相鸡肉同花雕汁同床异梦咁。

- 水煮鱼🐟(加辣) $108
对一般人嚟讲,辣味🌶足够而又唔会死辣,入口会越食越辣,但又越想食落去。鱼肉嫩滑,但碟底既大豆芽先系最精彩,本身爽脆又吸收晒汤汁既味道,多多都唔够食呀😋😋😋!

- 炸馒头(跟炼奶)(6个) $28
炸得外脆内软,趁热点炼奶食,又岂有唔好食之处😌?

- 鲜肉小笼包(4只) $38
呢个小笼包汤汁都算多,但皮就比蟹粉小笼包厚🤨,不过不失咁。

- 夏伯伯酸梅汤 $15
酸度够而又够味,唔会好淡咁。

- 青岛啤酒🍺 $26
2022-07-30