2024-06-20 33 浏览
夏天除咗为大地带来美腿,有时候明亮嘅天空,亦都会为你带来好心情。黄昏时间,日落得迟,坐系哩个大厦最高一层,望住落地玻璃,享受微微昏暗既日光,配合清新嘅清酒,厨师为你准备最好食材,此时此刻,就去心情放松嘅最好时间。 🍖池鱼,油甘鱼,鲭鱼,蜜拑鲷.,带子,游水墨鱼,赤虾,日本马友,A5 wagyu,中拖罗,海胆热狗,Omakase其实唔驶记咁多野,因为师傅已经帮你准备最好,要记嘅就系自己嘅一啲特别感受。10件寿司,我印象最深刻嘅系带子,和牛同中拖罗。我明明望住师傅喺带子上面加左好多柠檬汁,虽然喺咁,但带子光滑的表面,会冼走好多,又保留适量,令到柠檬汁充份咁样提鲜柔软既带子,师傅好谦虚咁讲,加左少少,但系我感觉到诚意满满,上面再加上黑色嘅黑炭盐,果种视觉嘅对比,又再升华味道。另外我都系第一次睇到师傅喺我面前将原件和牛切片,和牛嘅纹理真系好靓,食嘅时候真系特别开心。同样地中拖罗作为最后一件寿司(海胆我当手卷),粉红色鱼肉,靓到真系唔舍得食,入口嘅肥美同融化嘅口感,令人回味。 🍖Omakase 其中必然睇食材新鲜程度,前菜刺身喺餐牌上边,明明系写住薄切鲷鱼,但系我睇住师傅切左两件好厚既鲣鱼,我含

🍖Omakase 其中必然睇食材新鲜程度,前菜刺身喺餐牌上边,明明系写住薄切鲷鱼,但系我睇住师傅切左两件好厚既鲣鱼,我含羞答答咁准备问下师傅,点知我都未开口,佢就解释左系因为返嚟嘅质素未达佢嘅要求,无论如何都想改,而且仲做左烟熏嘅效果,我食多左又有视觉享受,真系赚左,但最重要了解到师傅嘅坚持。我又胆粗粗叫佢比我影下个材料盒,入面材料D 色泽,冇得讲,就系新鲜。

🍖差啲唔记得讲,个餐仲有埋三串串烧,同埋有真正苹果肉既蛋卷作甜品,真系好抵食。

🍺✨️我拣左,sake pairing, 酒嘅次序分明,由一开始清新既sparkling sake,到食寿司嘅时候,比较淡口嘅,再到配搭串烧时候比较辛口既,都系非常之夹。平时食甜品嘅时候,餐酒一般会比较甜,今次嘅反而系幽香嘅果味,柔和得黎,反而唔会抢左甜品嘅香甜。

全程都系一个好好既体验,赏心悦目。