2024-10-15
咖啡店就去得多,今次去咗呢间用茶做主题嘅茶室!虽然舖位细细,但系主食,甜品同嘢饮都一应俱全~ 今日系星期六,点令钟去到,已经坐满左,但我哋好彩,甘啱有一枱客食完,但当我哋坐低左之后,就开始要排队啦,所以想试呢间餐厅既话,就记得早少少黎啦☺️ .环境方面: 枱面空间比较细,而且枱与枱之间既距离好近,直程听晒👂🏼隔篱枱讲咩🗣️,所以呢个位扣少少分!.📍印度香料锅煮奶茶 $48印度香料味好浓,真系Chai Latte既奶茶版! 仲有原条玉桂条喺杯☕️入面! .📍茉莉花抹茶🍵柚子梳打 $48今日既天气系偏热🔥,饮呢杯梳打就啱啱好,成杯饮品整体系酸酸甜甜,但系又有抺茶同茉莉花既清香同茶涩,无谂过柚子都可以同茶、梳打甘夹~.📍川风担担宽蛋面 🍝 $88 呢个面真系好好食!用左四川担担同意大利辣肉酱,配上好弹牙又挂汁既宽蛋面,味道微辣带啲花生🥜味,味道超级Balance👍🏻 .📍金华火腿🐽南瓜米型粉 慢煮鸡胸 $92南瓜🎃酱汁香甜,好creamy,配上米型粉,口感烟韧,挂满酱汁,而慢煮鸡胸肉食落腍身好滑,好多汁!但…个人认为金华火腿碎系个粉入面,虽然咸香味好出,但同个南瓜汁略嫌唔夹!但同行友人就好中意,仲
环境方面:
📍印度香料锅煮奶茶 $48
印度香料味好浓,真系Chai Latte既奶茶版!
仲有原条玉桂条喺杯☕️入面!
📍茉莉花抹茶🍵柚子梳打 $48
📍川风担担宽蛋面 🍝 $88
📍金华火腿🐽南瓜米型粉 慢煮鸡胸 $92
南瓜🎃酱汁香甜,好creamy,配上米型粉,口感烟韧,挂满酱汁,而慢煮鸡胸肉食落腍身好滑,好多汁!但…个人认为金华火腿碎系个粉入面,虽然咸香味好出,但同个南瓜汁略嫌唔夹!但同行友人就好中意,仲话好食过川风担担宽蛋面!或者真系𠮶个人口味唔同😬🙊
Overall, 价钱合理,食物质素对得住价钱!每人最低消费一杯饮品(点左主食/甜品后,都必须点一杯饮品) ,另加服务费!几特别既一间茶馆小店,但试一次就够了,未必会再回头😬
=========================
食物:7/10
环境:7/10
服务:7/10
抵食度:5/10
回头度:5/10
. =========================
📍 老去茶事 (大围)
大围积信街77-81号积善楼地下B号舖
=========================
. #香港 #食评 #大围 #吃货 #茶馆 #茶 #hkig #hkfoodie #hkfoodies #hkfood #foodie #foodiehk #hongkongfoodie #tea #cafe