2022-11-02
大坑出名多隐世小店,今次行下行下见到呢间黯然烧魂几多人食,睇睇先知原来系食串烧,见价钱唔贵,咁岩walk in又有位,所以试下佢!串烧当然要配啤酒先够爽皮啦,生啤够大杯!同朋友畅饮一番食下串烧好开心。这店出品即叫即烧,食好野系要时间的,非常认同店主既用心良苦。味淋鱼干,焦香味非常突出,猪肉干既 juicy感觉再带点咸鲜香,非常惹味开胃,再配埋沙律酱,更有层次感!之后来个招牌海鲜砂锅粥,超级足料,啖粥充满海鲜既咸香,质地绵绵!而且又有咬口,有矶煮鲍鱼,蚬肉,带子,蟹膏等!非常高质既粥,食到 lamlam脷,必叫之选!爆酱芝士大啡菇,啡菇 size够份量,半溶状既芝士几香又creamy, 大啡菇 keep到 juicy感,越食越起劲。烧白鳝,外层鱼皮咬落去卜卜声,完全 feel到厨师用心去烧,时间拿捏得好好,完全系有 heart之作,皮脆肉又够嫩,食原味已经好好食。酱汁烧年糕质地黏糯烟韧,味道刚好唔太咸,食完好开心又满足既感觉。牛肉露笋卷,露笋配牛都条非常配衬无得输!牛肉都香浓,露笋多水份够清新,中和味蕾。几正!焦糖菠萝,唔会死甜,甜得非常自然唔会太腻!微热既烧菠萝甜度更突出!好窝心。