2022-03-09 315 浏览
元朗站📍郭仔记车仔面-虽然呢间郭仔记都开咗一段时间,但一直都冇机会试。今日想去附近食嘢,但好多店舖都已经唔开,咁就试下呢间车仔面啦。八宝面($48)坐低已经两点几,肚饿到响紧交响曲,是但求其要一个大份又多𩠌嘅套餐。呢个八宝面有时菜、红肠、豆卜、萝卜、猪红、猪皮、鱼蛋、鸡翼尖。今日叫个阵猪红冇晒,double左红肠代替。汤底要左秘制辣汁(中辣),面底要油面。一上到枱见到咁多𩠌都好丰富,辣汁系另外放咗喺匙羹度,一捞匀佢就feel到个辣劲,辣汁十分惹味,食到我一路流汗一路饮冻野😹😹红肠走过油,其他𩠌一般货色,猪皮少少硬,萝卜有少少渣。五香牛肚面($28)呢个套餐一个字黎讲:平!不过牛肚份量唔算好多,牛肚系几入味,薄切。本来同样要左秘制辣汁,但系店舖唔记得上,后来另上一大碟,小辣都变大辣😂辣汁系十分之惹味,但系可能系女朋友朝头早第一餐,食得太辣,终于都系要厕所见🚽😹以上套餐包一杯热饮。环境方面,普通车仔面店嘅装修,算系卫生企理。虽然用即弃餐具就唔算太环保,不过疫症时期反而更加安心👍🏻
元朗站📍郭仔记车仔面

八宝面($48)

五香牛肚面($28)

以上套餐包一杯热饮。

八宝面
五香牛肉面