2022-07-09
好好味黑白胡椒蟹😍今次终于约朋友食中菜,因为近排见ig有人食大大只蟹好吸引,我哋都忍唔住去试吓,叫咗几样嘢都好味😋黑白胡椒蟹佢啲蟹有分普通蟹同劲大只嘅菲律宾蟹,我哋两个人叫咗普通蟹已经好够食。佢有好多唔同嘅做法,其实款款都想试,最后拣咗黑椒。佢用好好味嘅洋葱煮嘅黑椒汁,只蟹切开几旧,所以好入味,只蟹劲肥满,啖啖肉,好好味呀☺️下次一定会再去试其他口味。食神炒饭一定要食呢个炒饭,真系好好味,除咗大量虾粒、蟹子,仲有类似豆角嘅嘢,炒到够干身够入味😋一个人食两碗饭都唔过分。沙姜盐水鹅鹅虽然好肥,但佢嘅味道整得好好,沙姜嘅香味减少鹅嘅so味,怕肥嘅我都忍唔住食咗几旧。蕃薯苗平时自己点炒都唔好食,佢用猪油渣炒,虽然油咗啲,但真系炒得好好味。见隔离人多点咗三只唔同口味嘅蟹,正呀,人多就可以食多几个𩠌,下次带埋屋企人去食先。
黑白胡椒蟹
食神炒饭