餐厅: 班蘭葉印尼餐廳
资讯:

2022-12-29 111 浏览
今日约咗朋友去铜锣湾行街,去完街喺附近揾啲嘢食,朋友记得附近有间印尼餐厅啲嘢都几好味所以带我去试下班兰叶印尼餐厅,地址喺铜锣湾糖街1至5号铜锣湾商业大厦地下b2舖,餐厅地方虽然好大,但系门口已经摆满印尼特色小食。班兰鸡半只 $90元,分量真系劲多,鸡肉真系劲嫩滑,唔会有太多脂肪,食落去鸡皮特别爽口,鸡肉味香浓,一啲都唔会油腻,无论口感同味道层次都好丰富。原条鱼花胶汤粉皮 $108 元,原条鱼煎到卜卜脆,加上上面嘅香料调味非常入味,食到鱼肉嘅鲜味同埋香料少少辣味,味道层次好丰富,鱼肉仲保持到好嫩滑多汁,必食推介,花胶粉皮亦都做到好滑,而汤底亦都好清甜,煎鱼配搭埋一齐减低份油腻嘅感觉。传统古法烧饭 $148元,一个非常有印尼特色嘅菜式,材料非常丰富,有生菜,芽菜,青瓜,蕃茄,炸豆腐,几样嘢配搭埋一齐味道又清新又好味,配搭埋中间嘅酸辣酱味道更加有层次,真系好有特色。今日试下印尼咖啡凉粉冰 $38 元,印尼咖啡味道都几香浓,凉粉冰增添口感,冻冰冰,入口非常舒服

班兰鸡半只 $90元,
原条鱼花胶汤粉皮 $108 元,