2010-08-04 16 浏览
UCC个名好亲切,因为小弟读嘅中学英文缩写都系叫UCC!好多时都好旺,除地理位置有利之外,以日式西餐厅计,佢价钱唔算贵,但主要卖点系加$28,主菜变套餐,有餐汤、有一次性嘅自助沙律、同一杯餐茶,计落真系非常之抵,符合晒攞著数嘅心态,好似我哋砌沙律手势唔差嘅,虽然D沙律料好普通,无乜贵价嘢,但砌出哩个沙律咁大兜都唔止$28啦,个份量直情可以当一个女仔嘅正餐呀,最重要系过足个份「贪心」瘾丫嘛,哈哈!依餐生日饭,我哋一行2男3女,个个唔算大食,除咗小弟之外,所以叫4个主菜,另加钱2个转套餐,够晒食,连加一,埋单三旧半,每人都系$70,尖沙咀区算经济化算,主要系食物质素都对办,UCC嘅嘢一晌以哩水准都稳定,比较少出错,依晚情况都系,质素保持到!至于服务同环境就,算中规中矩啦。咖喱牛肉饭 $64小弟唔嗜辣,所以带微甜嘅日式咖喱就较啱我,4个主菜之中,其实依个最平平无奇,点佢都系纯粹为咗食咖喱,别无他想。咖喱依样浓香,微甜,层次唔复杂,对比印度、泰国等地咖喱,来得简单一点,亦系另一种感受。牛肉,不期然将佢变咗做配角,唔难食已收货,况且D牛肉都OK!海鲜奄列饭(茄汁) $66奄列饭,或者叫蛋包饭,都
UCC个名好亲切,因为小弟读嘅中学英文缩写都系叫UCC

咖喱牛肉饭 $64

海鲜奄列饭(茄汁) $66
奄列饭,或者叫蛋包饭,都系晌日式西餐厅钟意食嘅另一款菜式,因为可以睇到D师傅煎蛋 + 包饭嘅功力,今次个蛋皮厚度几好,都几够薄,不过,我觉得晌三楼嘅Niji就稍为优胜少少,够薄之余仲要厚薄够平均;另外,今次个奄列饭仲有个小瑕疵
,面皮有少少穿咗,或许都系个意外啫。蛋皮包住海鲜炒饭,海鲜料就普通D,外层淋上蘑菇蕃茄汁,整体味道都OK!

鱿鱼本菇意大利烩饭 $64

有D惊喜㖞,「乌卒卒」嘅意大利,因加咗墨鱼汁,味道不再单调,加上饭粒湿润烟韧,几啱食。𩠌料有(本地)鱿鱼、(日本)本菇,前者柔韧啱啱好,系味道无乜,都好过个D橡筋鱿鱼,无味兼扯唔开,最怕呀;后者爽爽哋,令个意大利烩饭多咗另一种口感,而且,本菇好似有降胆固醇之效,真系多食唔怕

海鲜汤意粉 $68

全晚最得众人欢心嘅一道主菜,除了材料丰富之外,有青口、虾、带子、鱿鱼,其次就系汤底蕃茄味浓郁清新,蕃茄味够实在唔假,而且,汤意粉一样做到有咬口感,熟透度啱啱好。唯一要挑剔系个样,上枱之时,你见佢D意粉放得杂乱无章,睇番就好似意粉、海鲜料、蕃茄汤放埋一齐煮,滚起就上碟咁款,如果连卖相都执好D,就起码俾佢90分喇

最后,大家都食得好饱,甜品留番下次先!
自助沙律,砌得算系咁啦!
咖喱牛肉饭,日式咖喱特色系少辣微甜。
海鲜奄列饭,蛋皮包住海鲜炒饭,可惜少少穿。
鱿鱼本菇意大利烩饭,饭粒湿润烟韧有墨鱼味,正!
海鲜汤意粉,材料丰富,汤意粉一样有咬口!
鱿鱼本菇意大利烩饭,饭粒湿润烟韧有墨鱼味,正!
海鲜汤意粉,材料丰富,汤意粉一样有咬口!
  • 鱿鱼本菇意大利烩饭
  • 海鲜汤意粉