2024-01-06 133 浏览
之前介绍过好多大围嘅餐厅,有次经过「老去茶事」被佢宁静嘅环境所吸引,就bookmark咗一定要嚟食😂 呢间餐厅专门饮茶🍵 饮品menu好详细咁介绍唔同手冲茶嘅产地同风味,仲写咗唔同茶嘅属性,属于凉性嘅有绿茶同白茶,属于温性嘅有红茶同黑茶,而中性嘅有青茶,可以按自己身体状况去拣返啱属性嘅茶🥰🔸凤凰单丛乌龙茶(柚花香)呢款中性嘅青茶,产地系潮州凤凰山,带有水仙花同柚子皮嘅风味☕️🍵 店员捧茶嘅时候提到呢款茶因为发酵时间相对短啲,所以比一般嘅乌龙浅色,我几钟意呢款茶,好易入口,余韵悠长😌 杯垫系台湾嘅陶瓷师人手制作,每一块都系独一无二,杯垫底仲刻咗一哋字句,大家饮完茶可以睇睇🤣🔸每日茶事我谂呢款茶每日选用嘅茶叶都唔同,我哋𠮶日饮嘅茶叶来自福建,带有奶香味🍼 每日茶事可以续杯👍🏻🔸正山小种红茶·柠檬·红糖爱玉饮茶最适合食甜品,可以解腻🤣 今次拣咗比较light嘅爱玉冻,汤底用咗正山小种红茶,自己倒入红糖,又靓又好味👍🏻📍#老去茶事 (#大围美食)#大围 积信街77-81号积善楼地下B号舖

🔸凤凰单丛乌龙茶(柚花香)

🔸每日茶事

🔸正山小种红茶·柠檬·红糖爱玉

📍#老去茶事 (#大围美食)
#大围 积信街77-81号积善楼地下B号舖