2024-07-17
潮州菜一向系我最爱,而呢间潮州餐厅都系我爱店之一,最近佢系铜锣湾开咗新舖,紧系要黎帮衬下啦🤓餐厅装修环境同湾仔大致相似,保留翻中国风设计,座位都系咁阔落舒服,一坐低,店员就送上前菜花生同菜脯,另外仲有每人两杯功夫茶叹下😋沙茶牛肉炒粿条 ($238)佢个沙茶酱比较杰同浓味,而且酱有好多,牛肉份量都唔少,钟意食浓味既话一定岩食😆鹅片 (例牌$168)例牌黎讲份量都算多,鹅片色水好靓,卤水味够入味,咸味啱啱好,连埋皮一齐食又唔会太肥,鹅片下面仲有卤水豆腐,豆腐好嫩滑🪿汕头煎蚝烙 ($128)煎蚝烙即系我地平时食既蚝饼,同大排档既相比佢个皮冇咁油腻,系整成好似薄撑咁既蚝饼,蚝仔都好多,点d鱼露食唔错🍳🦪煎韭菜粿 ($68)粿皮烟烟韧韧有咬口,里面系韭菜酿鱼肉,好鲜嫩多汁,一咬落去已经流晒D肉汁出黎🥟清心丸绿豆爽 ($48)呢碗糖水好清润,清心丸我就好钟意食,有d咬口,绿豆唔系煮到好烂好溶,我觉得咁样几好,因为我钟意有口感既野😄福果甜芋泥 ($48)呢个甜品几特别,香浓既芋头味,口感顺滑,比较少见既甜品,值得一试👍🏻呢间餐厅带住欢喜既心情黎食,最后都冇令我失望,可惜暂时只有港岛先食到,希望将来会
沙茶牛肉炒粿条 ($238)
鹅片 (例牌$168)
汕头煎蚝烙 ($128)
煎韭菜粿 ($68)
清心丸绿豆爽 ($48)
福果甜芋泥 ($48)
呢间餐厅带住欢喜既心情黎食,最后都冇令我失望,可惜暂时只有港岛先食到,希望将来会开分店去九龙就更方便✌🏻