2008-12-24 22 浏览
呢间大牌档喺同区出晒名,因为唔系咁就脚所以都唔会成日嚟,今晚咁啱同屋企人经过,又未食晚饭,当然唔会过门而不入啦!入到去见佢而家兴任食打边炉,啲材料仲系自助添,好鬼吸引! 不过同行有老人家,又有细路仔,而且我呢个礼拜又打过边炉又烧过嘢食,所以都系拣咗食小菜,冇咁热气,叫咗: 卤水拼盘:呢个拼盘款式几多,有鹅件、鹅掌翼、肾、千层峰、生肠、红肠、大肠、墨鱼、卤蛋,不过美中不足嘅系个拼盘冇卤水豆腐同花生垫底!卤水鹅件冇诚意,得一片肥肉连皮,唔比好过啦;鹅掌翼同肾卤得好稔,亦好入味;千层峰最好食, 其他嘅就不过不失啦! 生炒骨:味道甜甜酸酸、肉同骨嘅比例都可以,炸浆亦唔会太厚,入面嘅肉仲保持到有肉汁,唔会炸到干晒,都几好味! 琵琶豆腐:卖相唔错,虽然好明显睇到佢啲鲮鱼肉并冇用汤羹蒸熟先再炸,但系都力求整齐!呢度嘅琵琶豆腐好食在佢个炸浆有啲鸡蛋,除咗令佢嘅外表多咗一层金黄色之余,亦为食味加添一份蛋香,个豆腐内里仲要比一般食店软绵,真系几正!伴碟垫底嘅菜心亦够绿够脆够甜,呢样嘢就真系诚意十足嘞! 避风塘酿鸡翼:酿鸡翼系用鸡中翼去骨连鸡翼尖酿入虾胶做饀料,先走油后再用大量红椒加炸蒜再翻镬。可能真系好

其他嘅就不过不失啦!

避风塘酿鸡翼:酿鸡翼系用鸡中翼去骨连鸡翼尖酿入虾胶做饀料,先走油后再用大量红椒加炸蒜再翻镬。可能真系好多人客啦,鸡翼上枱时已经唔系好热好脆,不过食落都几惹味又够香口;
虾胶味道唔系太鲜但就几弹牙,食完个嘴有啲发胀,要饮多啖可乐冲吓先可以继续!

蒜茸炒豆苗:炒得啱啱好,菜仲好鲜嫩,蒜茸味唔太浓,唔会抢晒菜嘅味道!

黄金四色炒饭:卖相一流,颜色鲜艳,有南瓜,青豆,栗米,仲有樱花虾合成四色,啲料粒粒都切得超细粒,师傅嘅刀功唔错!
不过啲饭就真系差咗啲嘞,有啲烂又有啲稔,一定唔系隔夜饭!好彩都炒得够干身,又唔系太多油咁都加番啲分嘅!

细支装汽水十蚊三支,抵!我哋饮咗半打!

呢度嘅环境都好似一般大牌档咁唔系咁企理,地下有水又有啲污糟,招呼都系因为人手唔够,要有啲耐性等吓,笑容就冇乜架啦,因为埋枱放低啲菜,佢都急急脚要做其他嘢,不过始终都系大牌档够镬气,啲嘢食真系几正,下次再嚟试吓佢个自助打边炉先!

(1) 门面 (2) 任食打边炉 (3) 环境 (4) 菜牌
(1-3) 卤水拼盘:千层峰最好食 (4) 生炒骨
(1-2) 琵琶豆腐:蛋味浓 (3-4) 避风塘酿鸡翼:惹味
(1-2) 黄金四色炒饭 (3) 蒜茸炒豆苗 (4) 成枱𩠌
(1-3) 卤水拼盘:千层峰最好食 (4) 生炒骨
  • 琵琶豆腐