2017-05-12 430 浏览
近几年都有唔少小店相继结业,一系传统手艺无人接手,一系就租金太贵不敌大财团。相信好多同我一样嘅本地香港人都觉得好可惜。 一次朋友聚会打听到呢间小店系几个年青人创业而开,而且好有人情味,要支持一下!约食饭前一晚OT到好夜,所以上openrice订座最方便,点知10分钟后竟然有whatsapp提示! 店主仲问我地想坐室内定室外,又提供menu推荐咗几款必食,真系几贴心! (当时已经半夜12:45!!) 第晚因为有微雨凉凉地,所以都系决定坐返室内用膳。我地三人要求卡位可以倾下计,侍应即刻帮我地安排,介绍下套餐。清酒煮蚬未入口先见到D蚬仔粒粒都几大只~ 上菜时热腾腾清酒味扑鼻。达到居酒屋应有水平!烧鸡翼串 & 大虾天妇罗鸡翼不过不失。天妇罗卖相好,炸粉唔厚,大虾有我手掌咁大~  甚有「天丼」感觉。厚烧鳗鱼玉子前一晚店主whatsapp落力推荐,结果都冇失望!玉子蛋浆同鳗鱼配合,加上浓浓鳗鱼汁,好开胃!好快就清咗碟!海鲜锅因为朋友唔太舒服所以冇点刺身,但叫左热食海鲜锅,一尝鲜味。海鲜足料,食得出冇冰鲜味。我个人认为最惊喜系个汤底,牛奶色,新鲜微甜。之后要再另外点左两碗白碗捞海鲜汤食, 哈哈! 临
相信好多同我一样嘅本地香港人都觉得好可惜。

第晚因为有微雨凉凉地,所以都系决定坐返室内用膳。

清酒煮蚬
未入口先见到D蚬仔粒粒都几大只~ 上菜时热腾腾清酒味扑鼻。
达到居酒屋应有水平!

烧鸡翼串 & 大虾天妇罗
鸡翼串

鸡翼不过不失。
大虾天妇罗

天妇罗卖相好,炸粉唔厚,大虾有我手掌咁大~
 甚有「天丼」感觉。

厚烧鳗鱼玉子

前一晚店主whatsapp落力推荐,结果都冇失望!

玉子蛋浆同鳗鱼配合,加上浓浓鳗鱼汁,好开胃!好快就清咗碟!

海鲜锅

因为朋友唔太舒服所以冇点刺身,但叫左热食海鲜锅,一尝鲜味。
海鲜足料,食得出冇冰鲜味。

我个人认为最惊喜系个汤底,牛奶色,新鲜微甜。

之后要再另外点左两碗白碗捞海鲜汤食
, 哈哈!

临离开餐厅时,经理问我地意见,原来小店只系开业几个月。
总括食物整体都具水准,食材新鲜,下次多人可以试多几款。

服务亦好贴心,从订座提示到入座后,一直都有多方面跟进,态度好。

恕我直言,虽然佢地仲好年轻或者「生手」,但系有heart嘅态度,分分钟比起高级餐厅/大酒店来得自然同窝心。
呢一份心意,唔系下下比几千蚊都体验到。希望你地keep住啦!

最后小小意见,menu如果加D图片会更加抢眼!
2017-05-05
大虾天妇罗