2024-10-29
今日约咗四个朋友一齐食饭,呢一班都系认识咗好耐嘅猪朋狗友,所以一定要去一个可以饮酒嘅地方。最近真系好少饮清酒,所以我就提议不如去劳士佛台呢间日式居酒屋,结果大家都好满意,话嘢食好味,清酒好饮,环境舒适,service都几好。神龙纯米大吟酿,第一啖比较甜,有独特果香味。虽然酒精度数有16.8度,但系都绝对觉得易入口!呢个清酒配埋炸鸡软骨同炸八爪鱼一齐食,真系好夹,而且炸得好酥脆,完全唔会觉得油腻。后来就决定叫啲鱼生,所以就叫咗八爪鱼沙律,店员都有特别介绍,就系话要将佢卷埋啲果蓉一齐食,加埋佢哋自家调制嘅酱汁,真系好有惊喜。呢度嘅鱼生都好出色,好新鲜,超好食!我特别钟意佢哋超大只嘅牡丹虾同好肥美嘅中toro。海胆吞拿鱼roll都系一个几出色嘅item,紫菜保持到好脆,但系鱼生蓉真系好creamy。熟食方面就叫咗串烧,牛舌、鸡肉串,芦笋猪肉同番茄猪肉就系其中几日我觉得最出色嘅,所有嘅肉都调配得刚刚好,唔会鞋,而d蔬菜又保持到好清甜。铁板宫岛蚝手略为有炸过,加埋甜甜地嘅酱汁,好好食,垫底底嘅菇类都好出色!虽然话我哋系嚟饮酒,但系最后都叫咗一壶蓝莓茶大家一齐分享,味道好fresh。