2024-11-15
上星期同朋友去咗尖沙咀嘅炑,俾佢哋嘅$1880嘅套餐震撼到。带我哋入座嘅时候,服务员细心问咗我哋有冇任何食物忌口,餐厅嘅环境宁静舒适,气氛好优雅。每上一道菜之前,服务员都有礼貌咁介绍食材来源同烹调方式,介绍用唔同调味去衬托食材,好好嘅用餐体验。前菜黑玫贝同银杏黑梅贝鲜甜脆口,银杏带有少少烟韧嘅口感,简单但好有层次感。北海道濑尿虾蒸蛋,蒸蛋滑到好似布甸咁,濑尿虾嘅鲜味就融入咗每一啖蛋浆,真系满足。季节刺身 x2薄切深海池鱼鲜嫩细腻,口感带爽。秋刀鱼同姜葱豉油嘅组合,咸香同鱼油嘅浓郁味道完美平衡。烧物烧北寄贝弹牙又鲜甜,烧得啱啱好,系我哋嘅至爱之一。季节刺身 x2狮鱼肥美腩位,加上柚子胡椒嘅点缀,清新而唔会抢走鱼嘅原味。生蚝好肥美,配辣椒萝卜蓉,带嚟一种微辣感,蚝嘅鲜味更加突出。炸物北海道松叶蟹卷炸得香脆,春卷包住满满嘅蟹肉蟹膏,同洋葱嘅香味渗透每一口,鲜味十足,超赞‼️烧拖罗火炙过后,鱼油迫岀,入口即溶,食嘅时候少必鱼油滴到件衫,正!煮物A4近江和牛茄子牛肉肥美唔会太腻,牛香十足,茄子吸晒牛肉嘅油香,简直系味蕾嘅享受。天妇罗带子天妇罗外脆内嫩,加少少岩盐已经好好食,或可以蘸一点佢哋自家制嘅
每上一道菜之前,服务员都有礼貌咁介绍食材来源同烹调方式,介绍用唔同调味去衬托食材,好好嘅用餐体验。 前菜
黑玫贝同银杏
黑梅贝鲜甜脆口,银杏带有少少烟韧嘅口感,简单但好有层次感。 北海道濑尿虾蒸蛋,蒸蛋滑到好似布甸咁,濑尿虾嘅鲜味就融入咗每一啖蛋浆,真系满足。 季节 刺身 x2
薄切深海池鱼鲜嫩细腻,口感带爽。 秋刀鱼同姜葱豉油嘅组合,咸香同鱼油嘅浓郁味道完美平衡。 烧物
烧北寄贝弹牙又鲜甜,烧得啱啱好,系我哋嘅至爱之一。 季节 刺身 x2
狮鱼
肥美腩位,加上柚子胡椒嘅点缀,清新而唔会抢走鱼嘅原味。 生蚝
好肥美,配辣椒萝卜蓉,带嚟一种微辣感,蚝嘅鲜味更加突出。 炸物
北海道松叶蟹卷
炸得香脆,春卷包住满满嘅蟹肉蟹膏,同洋葱嘅香味渗透每一口,鲜味十足,超赞‼️ 烧拖罗
火炙过后,鱼油迫岀,入口即溶,食嘅时候少必鱼油滴到件衫,正! 煮物
A4近江和牛茄子
牛肉肥美唔会太腻,牛香十足,茄子吸晒牛肉嘅油香,简直系味蕾嘅享受。 天妇罗
带子天妇罗
外脆内嫩,加少少岩盐已经好好食,或可以蘸一点佢哋自家制嘅酱汁,系另一番风味。 无花果天妇罗
无花果好香甜,用天妇罗嘅做法咁样食都系第一次,好特别 香鱼釜饭
香鱼烤过后,香气四溢,饭粒吸晒鱼同鸡肉嘅香味,唔会过于油腻。 面豉汤 甜品蜜柑啫喱,
自家制嘅,清新解腻,完美收尾。