2015-01-09 1875 浏览
与情人欢度圣诞,当然系要搞搞新意思啦!为咗要满足honey嗜辣o既舌头,小肥决定弃选罗曼蒂克o既西餐,特意拣咗一间米芝莲都推介o既新派川菜「云阳」 。「云阳」位于铜锣湾时代广场,交通方便得很,故假日亦尤其人山人海。为咗要避开晚饭最繁忙o既时间,小肥同honey行完街街,大约六点钟左右就上咗去十楼揾位。可能晚市啱啱开始,接待处只有电子版车胎人向食客微笑,步进餐厅大堂亦未有服务生上前招待 ,要等到一位身穿白色衬衫,疑似经理o既哥哥理采我地先有位坐。楼面虽然有不少伙计行黎行去,但全部都木无表情,反应欠奉,看似忙碌而已,如果当日无白衫哥哥o既礼待,恐怕餐厅服务分会惨获零鸡蛋!「云阳」门口位插有落地竹枝,带有中国色彩得黎,亦有风水阵之感。至于室内o既修长吊灯、假砖墙身、木质地板及天花都好合潮流。其红色o既logo、餐牌同餐具都有不时提醒食客餐厅主打川菜之效,唯一令honey极度不满o既就系店内不洁o既餐桌及餐具:「当眼处都可以咁唔干净,真系好难想像睇唔到o既厨房会好得去边啰 !」XO仔听后都有同感,并决意扣除所有卫生分以作反映 。既然一心黎试「云阳」o既招牌菜,餐牌其中一张「米芝莲车胎人
!」XO仔听后都有同感,并决意扣除所有卫生分以作反映
调味料
既然一心黎试「云阳」o既招牌菜,餐牌其中一张「米芝莲车胎人美食推介品尝餐单」又正好集合咗多款镇店菜肴,两个人食中菜都可以享用八道𩠌,价钱比起圣诞大餐更为便宜,我地不加思索就叫咗两份,谂住唔够食先加单。
落单后不久,哥仔先送上热茶、啤酒及爆谷小食。用碗饮啤酒都系第一次,故不得不拍照留念。唔知系因为啤酒本身唔够涷,定亦或系器皿o既问题,个人觉得饮落唔多够凉快。
用碗饮啤酒
云阳爆谷:微辣o既爆谷带有少许儿姜味,应为醒胃小食,可惜爆谷已经腍哂,一啲都唔脆,失败
姜汁微辣爆谷
车胎人餐单中o既三款冷盘分开两碟上,第一道为「八味豆脑」
八味豆脑
中之八味为花椒磨、辣椒磨、麻辣酱、四川芽菜、葱花、蒜茸、红油、麻油、黑醋。白衫哥哥稍作介绍后便顺势混磨调味。
八味豆脑
清凉o既豆腐配上香浓麻辣o既混酱,喺口中犹如冰火交溶般,非常刺激
八味豆脑
灯影牛肉,摇滚莴笋蜇花:第二碟前菜共有两味,左手边橙啡色o既「灯影牛肉」其实系少辣o既牛肉干薄片。牛肉片o既外表虽然薄透灯影,但其质感却半腍湿润,韧而黐牙,毫不脆口,食完仲有渣添,honey话斋「好睇唔好食」!相对地,碟中右手边o既「摇滚莴笋蜇花」就造得唔错,海蜇头同莴笋两者都同样爽脆惹味。
灯影牛肉,摇滚莴笋蜇花
灯影牛肉,摇滚莴笋蜇花
温泉蛋蟹粉豆腐羮:未食完前菜,传菜生已送上豆腐羮,白衫哥哥路经时发觉,并代为道歉,随即亦跟其手下解释食物理应续道上,下次要多加留意。哥仔话豆腐羮内有只半熟温泉蛋,最好捞匀同衬热食。温泉蛋个蛋黄仍属流心,捞入羮后散发出黎o既香气更为浓郁,入口o既质感滑溜,唯一味道唔够咸,估计系因为之前食o既前菜味浓所致。
温泉蛋蟹粉豆腐羮
餐单中主菜有二,分别为虾同鱼,其中鱼有两款选择,微辣o既豆酥桂鱼或劲辣o既水煮鱼片,小肥当然系叫哂比「麻辣鱼后」honey食啦
!同应热食o既虾及鱼一齐上枱,白衫哥哥又再一次喺旁边「培训」侍应生有关上菜流程,真系不得不佩服佢咁有耐性

菌香大明虾年糕:已去除肠脏o既大虾虽然虾身爽脆,但就较为嚡口,而且味道过咸,又唔多配伴碟超硬o既年糕,难登大雅之堂!
菌香大明虾年糕
豆酥桂鱼:鱼质粗嚡o既桂鱼入口时已经冷却,虽然一啲都唔腥,但如果唔连微辣o既豆酥食就无离味道
,辣得之人应选「水煮鱼片」为妙。
豆酥桂鱼
水煮鱼片:据honey所评,水煮鱼辣就够辣,不过唔够香,鱼片亦只属一般,不过绝对好食过豆酥桂鱼。
水煮鱼片
大刀金丝面:单尾汤面o既上汤清浓,面条幼细,可惜当中有一著面未有解开,故被小弟扣起一分。
大刀金丝面
川味雪糕三弄:雪糕甜品有三种口味,好明显系玩紧四川分子料理。白色云尼拿底o既系「四川花椒雪糕」,味道带丁点儿辣,但并不刺喉,其香味喺口中慢慢扩散,好得意。绿色o既「灯笼椒雪萉」好清,不过味道太过「菜」,不甚讨好。啡色o既「天椒酒醉朱古力雪糕」酒味香浓,微辣o既天椒味又带黎刺激,同少甜o既朱古力雪糕味道好夹,成功取悦小肥o既舌尖
川味雪糕三弄
川味雪糕三弄
「米芝莲车胎人美食推介品尝餐单」每位$298,另加一及$12茶钱,包有三款前菜、一味汤品、两道主菜、单尾及甜品合共八道菜,对于XO仔黎讲好似差咗少少肉,当晚其实系未够饱
。可能因为之前食过一顿$380超低而且美味饱肚o既多道海鲜私房菜,比较起上黎个人觉得「云阳」唔多抵食啰。
「云阳」环境格调颇潮,客路主要为年轻人士,无奈服务生卫生意识水平低,对饮食文化不太熟识,大多仍在学习中,容易得失客人。食物方面,小弟愚见,餐厅似乎未能做好传统菜式,反而要加插分子料理方能美化食品,价格又略为偏高,只能说有辣有唔辣。
2014-12-26
庆祝纪念