2024-09-11 1336 浏览
Uma Nota系我嘅爱店BEDU嘅姐妹店去过BEDU好几次,却迟迟未到访Uma Nota餐厅位置喺中环荷李活道与卑利街转角位店面隔离有一大幅壁画,系中上环打卡热点之一幅壁画系Elsa Jeandedieu与Uma Nota合作嘅作品成功吸引游客打卡,门外人潮络绎不绝呢间Uma Nota系食巴西日本fusion菜嘅boteco🇧🇷🇯🇵香港主打巴西日本fusion菜嘅餐厅真系唔多而Boteco一词源自葡萄牙语「小酒吧」嘅意思老板引入boteco概念到香港,气氛真系好有外国vibe食客以外藉人士居多,大家都同朋友聚会边饮酒食嘢边倾计𑁍 Weekend Brunch $358p.p.𑁍总共5个courses, 3个starters for sharing + 2个mains + 甜品仲包埋1 hour Free Flow🥂 任饮prosecco、红白酒、啤酒𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬✦ Salmon Tiradito三文鱼刺身新鲜软滑,伴以芒果莎莎清爽开胃😙一试个汁觉得好似日式甜豉油原来系用上柚子酱汁,好有日本风味✦ Grilled Baby Corn炭烤玉米荀爽脆甜美,洒上山葵饭素、辣蛋黄酱再配上巴
Uma Nota系我嘅爱店BEDU嘅姐妹店
去过BEDU好几次,却迟迟未到访Uma Nota
餐厅位置喺中环荷李活道与卑利街转角位
店面隔离有一大幅壁画,系中上环打卡热点之一
成功吸引游客打卡,门外人潮络绎不绝

香港主打巴西日本fusion菜嘅餐厅真系唔多
而Boteco一词源自葡萄牙语「小酒吧」嘅意思
老板引入boteco概念到香港,气氛真系好有外国vibe
食客以外藉人士居多,大家都同朋友聚会边饮酒食嘢边倾计
𑁍 Weekend Brunch $358p.p.𑁍

𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬
✦ Salmon Tiradito
三文鱼刺身新鲜软滑,伴以芒果莎莎清爽开胃😙
一试个汁觉得好似日式甜豉油
原来系用上柚子酱汁,好有日本风味
✦ Grilled Baby Corn
炭烤玉米荀爽脆甜美,洒上山葵饭素、辣蛋黄酱
再配上巴马臣芝士碎,超级惹味香口
令人食唔停好邪恶呀!配冰冻啤酒一流😉
✦ Chicken Okonomiyai
呢道炸鸡上加咗炸猪排酱、蛋黄酱及木鱼碎
调味令我谂起章鱼烧😛
炸鸡连皮炸得香脆,炸浆好薄身唔厚粉👌🏻

𝐌𝐚𝐢𝐧
✦ Grilled Chicken
呢道烟熏辣椒干腌香鸡唔算好辣,鸡肉腍滑紧致
表面微微焦香,焦糖化嘅酱汁透出微辣味道
伴碟嘅粟米忌廉好似有奶味嘅粟米浓汤咁
加咗粟米忌廉令道菜变得日本咗👀
✦ Ipanema Baby Back Ribs
经慢烤过嘅猪肋排软腍入味
切起嚟毫不费力,做到骨肉分离,好容易抽出条骨
猪肋排上有层厚厚嘅菠萝烧烤酱,甜味较出
已经有一段时间无遇到呢种咁软嫰唔黏骨嘅猪肋排!
真系可遇不可求🫶🏻 好满足
配埋七味粉菠萝,少辣解腻

𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭
✦ Uma Nota Dessert
咁丰富嘅甜品拼盘睇见就开心,忍唔住wow咗一声🫢 有抹茶雪糕同芒果雪葩,抹茶味清香微涩,芒果味自然清新,感觉似自家出品👍🏻 芝士蛋糕意外地有惊喜,浓厚幼滑,加埋野莓酸中带甜🫐 另一款蛋糕系柠檬慕丝配lady fingers,酸酸甜甜🍋
另外仲有新鲜西瓜、哈密瓜、菠萝、士多啤梨同蓝莓,西瓜系有起沙㗎🍉