2022-11-17
📌Uma Nota~中环想试呢间日式X巴西fusion菜好耐,位于中环荷李活道同卑利街转角一处,融合巴西食物同日本小食,菜式非常特别!环境装修好有异国风情,灯光较为昏暗很有气氛🤩11月起推出一系列嘅节日早午餐,更加可以额外加钱饮freeflow🥂供应期为周末同公众假期嘅12pm到4pm,非常适合同朋友嚟倾计畅饮🤭Brunch menu一共有六款前菜、一大碟主菜同甜品盘,真系食到捧住个肚走🤰🏻ఌ 𝗕𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗗𝗮 𝗙𝗲𝘀𝘁𝗮 $𝟰𝟮𝟬/𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗻 ఌ𝙎𝙏𝘼𝙍𝙏𝙀𝙍𝙎🔸烧汁章鱼小丸子🔸巴西芝士香肠面包配焦糖洋葱,枝豆酒醋🔸三文鱼配百香果芒果酱汁,三文鱼鱼籽🔸炸软壳蟹配青辣汁沙律🔸烧椰菜花配纯素香草沙律酱🔸香汁煮新鲜青口六点前菜全部包晒,份量超级多,食完已经觉得好饱🤣烧汁章鱼小丸子外脆内软,热腾腾送上超级值得一试👅三文鱼配芒果酱汁亦都好特别,味道酸酸甜甜好开胃!炸软壳蟹沙律酸酸辣辣,味道出色🦀烧椰菜花好juicy,完全唔会觉得太淡味,味道都几浓吓~𝙎𝙏𝙍𝙀𝙀𝙏 𝙁𝙊𝙊𝘿 𝘼𝘿𝘿 𝙊𝙉🔸 紫苏辣吞拿鱼卷 $𝟳𝟬/𝗽.𝗽另外加钱叫咗呢款招牌嘅吞拿鱼卷,入边系啦辣辣地嘅吞拿鱼蓉同牛油果,上面系
𝙎𝙏𝘼𝙍𝙏𝙀𝙍𝙎
🔸烧汁章鱼小丸子
🔸巴西芝士香肠面包配焦糖洋葱,枝豆酒醋
🔸三文鱼配百香果芒果酱汁,三文鱼鱼籽
🔸炸软壳蟹配青辣汁沙律
🔸烧椰菜花配纯素香草沙律酱
🔸香汁煮新鲜青口
𝙎𝙏𝙍𝙀𝙀𝙏 𝙁𝙊𝙊𝘿 𝘼𝘿𝘿 𝙊𝙉
🔸 紫苏辣吞拿鱼卷 $𝟳𝟬/𝗽.𝗽
另外加钱叫咗呢款招牌嘅吞拿鱼卷,入边系啦辣辣地嘅吞拿鱼蓉同牛油果,上面系脆脆地嘅炸薯片条,口感丰富又好味🍣
𝙈𝘼𝙄𝙉 𝙏𝙊 𝙎𝙃𝘼𝙍𝙀
🔸炭烧21日热成肉眼扒配紫酥盐
一共有四款主菜可供选择,每两个人可以拣一款,所以就拣咗肉眼扒🥩拣咗medium rare,肉质粉嫩,超级重炭烧香味😋旁边有得点烧汁、紫酥盐同埋mustard👍🏻
𝘿𝙀𝙎𝙎𝙀𝙍𝙏
🔸节日甜品
压轴出场嘅甜品盘真系视觉效果100分🤣一大盆干冰上面有生果、雪糕同埋两款自家制甜品😋尤其钟意香蕉焦糖挞,上面嘅cream同香蕉好夹🍌热情果奶涷酸酸甜甜配上饼碎亦都几好味😙旁边有芒果、椰子雪糕、菠萝同西瓜,一次过满足晒甜品嘅愿望✌🏻
🔸𝗕𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵 𝗙𝗿𝗲𝗲 𝗳𝗹𝗼𝘄 𝗼𝗳 𝗖𝗼𝗰𝗸𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 +$𝟮𝟰𝟱
可以90分钟任饮气泡酒、汽水、红白酒同鸡尾酒👍🏻Mocktail尤其推荐Yellow Bird,混合左热情果同菠萝汁,酸酸地好清新,解腻一流!
💡整体嚟讲,菜式融合日本同巴西嘅风味,味道创新特别!中环地区价钱合理,主要系份量都几多,仲可以试到唔同嘅菜式,推介比想试fusion菜嘅大家😎
整体味道😋: 7.5/10
性价比💵: 7.5/10
打卡指数😍: 7/10
环境服务🥂: 8/10
推荐指数👍🏻: 7.5/10
🍴: Uma Nota
📍: 中环苏豪卑利街38号地下C号舖
🔍: 12:00-15:00, 18:00-22:00 (Mon-Fri); 12:00-16:00, 18:00-23:45 (Sat); 12:00-16:00, 18:00-22:00 (Sun)
☟︎ 同地区餐厅
#hkhungryfoodie中环