2023-12-30
天气冻成日好想食热嘢,打边炉就最好,但系唔系成日有咁多时间慢慢叹边炉。呢间嘅米线有火炉㷫住,可以暖笠笠食个快饭。招牌花胶鸡米线 $68汤底奶白色几浓郁,配料丰富,有3-4块花胶,满满骨胶原。鸡件虽然唔系髀位,但系都唔会好嚡,几有鸡味。鸡,米线有火炉keep住热辣辣吸汤汁,香浓软滑有咬口。药膳黄酒花胶鸡薯粉 $68一上枱已经闻到当归果只药材味,饮一啖汤有淡淡酒香,药材味恰到好处,仲有啲红枣香味,好滋补嘅感觉。炉一边㷫热一边食薯粉,汤汁越嚟越浓,薯粉入晒味。花胶同样有4块左右,鸡髀加$10就有,睇个样好吸引,鸡肉好嫩滑,肉质鲜嫩又唔会霉。云耳猪肚$38猪肚爽口,唔会硬,有咬口得来唔会𡁻橡筋,麻辣酱汁辣度适中,好惹味,配上云耳好爽口。明太子酿豆腐鸡翼 $20/只鸡翼皮炸得好香,一口咬下先系嫩滑嘅鸡肉,然后里面酿咗满满嘅明太子,少少惹味嘅辣,沾上少少沙律酱一齐食更加滋味。
招牌花胶鸡米线 $68
药膳黄酒花胶鸡薯粉 $68