2017-11-06
朋友升职加薪,同佢要庆祝下,佢话想黎食鮨一好耐, 我就负责book 枱由于我地book左枱,可以即刻入坐黎到发觉餐厅唔系好大,如果无book,真系唔知要等几耐侍应安排左我地坐bar 枱,好开心,可以望住师傅准备食物睇过餐牌,发现有几多冷门同地道日本佐酒小食,例如酒盗芝士,萤光鱿鱼,魔鬼鱼翅,鱼肝,白子等,但我地对季节限定比较有兴趣看到另一位师傅处理紧d海产,我见到有喜知次,系日本空运直送我啱啱几个月前系北海道食过Kinki喜知次,真系好怀念,而朋友未食过, 见价钱唔系比日本贵好多,朋友都同意要试下,所以要左一条盐烧喜知次,估唔到咁快我又可以再食到喜知次另外要左2款刺身,粒贝&活北寄贝由于叫左3样野都要等,所以叫左个鮨一沙律,边食边等鮨一沙律,颜色丰富,以新鲜鱼生粒加沙律菜,日本蕃茄,同劲多蟹籽,新鲜度满分粒贝刺身,质感有光泽,鲜甜爽口,口感实在,加少少酱汁更有提鲜作用见到原个海螺伴碟,先知原来系咁大个活北寄贝刺身,系香港第一次食到生既,平时食既橙色已经熟既北寄贝,好多都无哂鲜甜味相反,活北寄贝,即㓥即食,肥大肉厚,口感弹嫩甘香钟意食海产既,真系唔可以错过喜知次,属于日本高档鱼,亦唔系系
由于我地book左枱,可以即刻入坐
黎到发觉餐厅唔系好大,如果无book,真系唔知要等几耐
侍应安排左我地坐bar 枱,好开心,可以望住师傅准备食物
看到另一位师傅处理紧d海产,我见到有喜知次,系日本空运直送
另外要左2款刺身,粒贝&活北寄贝
由于叫左3样野都要等,所以叫左个鮨一沙律,边食边等
见到原个海螺伴碟,先知原来系咁大个
相反,活北寄贝,即㓥即食,肥大肉厚,口感弹嫩甘香
钟意食海产既,真系唔可以错过
喜知次,属于日本高档鱼,亦唔系系所有日本地区都食到,主要产地系北海道网走市,就算你去到网走市,都要睇季节同供应量,所以对日本人黎讲特别矜贵,但我竟然系鮨一见到大大条喜知次
坐系bar 枱可以睇到师傅起鱼鳞,清除内脏,一丝不苟
喜知次,烧好后,份量十足
鱼皮烧得脆脆地,鱼鳞清得好干净,我地连鱼皮都食埋,香脆可口
虽然一定系冰鲜左,但空运到港,肉质亦保持相当高质&肥美,鱼皮下溢出丰富既鱼油,令肉质加倍嫩滑,有入口即化又梦幻既感觉
可以系鮨一食到高质而稀有食材,价钱虽然唔平,但都算值回票价