2024-10-06 0 浏览
刘德华成日讲,服务态度好紧要,呢样嘢一般系打边炉嘅场合都唔太适用,因为打边炉一般都比人有粗犷啲嘅形象,同埋大家吵吵闹闹先有气氛。但系两杯落肚,几句不合,气氛就变成气愤。最重要系会影响埋其他食客。我钟意呢度打边炉,就系因为气氛舒服宁静之余,服务态度同客人质素都好高。侍应非常有礼貌,呢套背景音乐播住70年代歌曲纯音乐, 听住Carpenter 嘅音乐,唔会有急住要食晒嘅感觉,唔会有粗口横飞,只系需要专注享受食物,同埋同家人朋友慢慢倾计。难怪呢开咗二十几年,都依然屹立不倒。🍖食物质素都好高,我最想介绍嘅系汤底,系冬瓜瑶柱汤,听落冇乜特别,分分钟仲会以为系史云X,少年你太年轻了,入边系有真嘅瑶柱,我仲特登笔起嚟俾大家睇,冇谂过真系多成咁!咁都不特止,个冬瓜切成蝴蝶型,而最劲嘅系下面仲有好多旧腌咗嘅牛展肉,功能可以媲美金华火腿,但系食落就好食过火腿好多。🍖 牛肉方面我哋叫咗传说中的封门柳,为咗保持神秘,我哋冇刻意去问点解系一个传说,而系选择咗自己去体会,个人认为牛味系好足,纹理分明,而特别之处, 系咬落会有床褥嘅口感,我意思系佢会有轻微回弹,可能系我嘅错觉,又可能系因为牛肉嘅切法,系一片肉中间切

🍖 牛肉方面我哋叫咗传说中的封门柳,为咗保持神秘,我哋冇刻意去问点解系一个传说,而系选择咗自己去体会,个人认为牛味系好足,纹理分明,而特别之处, 系咬落会有床褥嘅口感,我意思系佢会有轻微回弹,可能系我嘅错觉,又可能系因为牛肉嘅切法,系一片肉中间切开两边,又唔切尽,形成一个人字,而产生出嚟嘅特别口感。

🍖蔬菜拼盘同埋墨鱼丸,都非常新鲜,配合埋佢个酱汁,我估计系xo酱加豆豉酱,非常好味。不过一定唔可以错过推介炸响铃。我哋可以点完其他先再决定要食响铃,预计佢会迟嚟,但系都等多咗好一阵子,喺呢个等待嘅时间,我哋讨论过,而且特别雀跃,我哋都估计系因为要即炸嘅关系而迟啲上枱,到嚟嘅时候,bingo,外面热热地,用筷子夹落去嘅时候已经索索声,新鲜炸起真系零舍唔同。

20年嘅老店自有佢生存之道,呢餐系一个特别宜舒适嘅打边炉体验。