2024-10-09 360 浏览
今日嚟到位于中环嘅莆田食饭,餐厅嘅布置非常之优雅,座位亦都好阔落,令到我成餐都坐得好舒服。最近莆田做紧鳗鱼嘅菜式,我哋亦都点咗蒜蓉豆豉蒸鳗鱼,鳗鱼肉非常之厚,鱼皮弹牙,鱼肉入口有油香,完全冇腥味,非常之好味。芋香鸭外皮炸得好酥脆,芋头入口有少少甜味,加埋鸭肉嘅油香,真系令人食唔停口啊。农家擦粉呢个擦粉嘅份量都几多,有唔少嘅材料,包括少量嘅海鲜,以及系部份嘅内脏,份量都够晒两个人食。蒜蓉蒸虎虾虎虾嘅虾肉好弹牙,每一只都唔算太细只,加上落咗蒜蓉去蒸,令到成个味道都好惹味。冰心榴梿榴梿入口非常之香,外皮炸得好酥脆,连埋啲汁一齐食,真系好好味呀。整体嚟讲,我觉得今餐嘅食物质素都唔错,鳗鱼嘅菜式都好有特色。

芋香鸭

农家擦粉