2018-02-07 657 浏览
天气持续严寒,冇嘢开心得过去打边炉!!最近经朋友介绍下知道有间新开嘅火锅店位于铜锣湾鹅颈桥对面,系时代广场shopping完再过去就啱啱好!!火锅店名称叫做<来一锅>,任饮任食2.5小时,而家新张期内仲有八五折真系好抵食!而且环境舒适坐得够阔落,张枱又够位。你知啦,任食打边炉通常都系叫到一枱都系,如果张台好细就真系好扫兴半放题形式需要先拣汤底,这里有九款汤底或者鸡煲可以选择,之后再拣肥牛片或者黑豚片。而我哋今次拣嘅系海鲜边炉所以有七款海鲜同埋八种手工丸或饺类拼盘,如果都仲唔够仲有好多火锅配料同配菜可以无限追加,听到都觉得超丰富!!嘢饮当然亦系无限量供应啦,除咗有韩国饮品之外,都基本上有好多大牌子罐装饮品可选择,竟然还有x巢咖啡!!!平时喺数字仔便利店买都起码要8蚊嫁㖞!!前菜有木耳同埋青瓜,辣辣地都有几开胃!汤底当然要选胡椒猪肚汤先够暖身驱寒!淡麻黄色嘅汤底除咗有猪肚外还有咸菜,个汤底咸咸辣辣,净饮都已经觉得好好味。主角七款海鲜拼盘隆重登场!有扇贝,青口,鲍鱼,大虾,蚝,象拔蚌和珍珠蚌,起开心除咗大虾以外全部都系贝壳类,全都完整无缺而且不是翻用的环保壳,看图都知道海鲜
天气持续严寒,冇嘢开心得过去打边炉!!

而且环境舒适坐得够阔落,张枱又够位。

前菜

前菜有木耳同埋青瓜,辣辣地都有几开胃!

胡椒猪肚椗锅(浓汤)

海鲜拼盘

除咗大虾以外全部都系贝壳类,全都完整无缺而且不是翻用的环保壳,看图都知道海鲜们饱满有光泽!!味道方面鲜甜浓郁不腥,口感弹牙,正喔

西班牙黑豚肉

由于我尽量少食牛肉,所以吃过海鲜拼盘后便拣左西班牙黑豚肉片。这个肉片绝对是超级好食!!肉片不肥腻而口感爽中带滑,豚肉味浓郁而不臊,我真系差点想再加钱追加。

手工水饺及丸类拼盘

之后仲有手工肉丸和饺子类。
先有猪肉酿鲜冬菇,墨鱼酿豆卜。
手工丸类有猪肉丸,牛肉丸及流心牛肉芝士丸。
手工饺类就有,狮城尾云吞,韭菜饺和羊城水饺。
当中我最爱<猪肉酿鲜冬菇>,<流心牛肉芝士丸>和<韭菜饺>。

<猪肉酿鲜冬菇>~冬菇菇味浓而厚身又大嚿,配上口感弹牙又不臊的猪肉,口感满满的而且满是鲜美。

<流心牛肉芝士丸>~牛肉超级大弹牙!包著浓浓的芝心,正啊。

<韭菜饺>~皮薄馅靓,韭菜鲜嫩无渣配上适量嘅猪肉,很好吃。

其实食完以上东西之后我已经有九成饱,但老公就未够,因为他本身不太喜欢吃海鲜所以大部分都给了我吃。幸好之后还有无限追加的配菜和火锅配料。

但因为只是普通的丸类或者菜类为主,所以我没有特别拍照。

心太软

真系好饱好饱,但系点都一定要食呢个心太软!!
因为这可说是我吃过最好吃的心太软最少排前5名!!
心太软内有激量的超浓朱古力酱,味道不是好甜但非常香浓软滑,真系超级超级好食!!

埋单嘅时候,一直都超好服侍的店员主动跟我说其实他们还有3间vip房可供一大班亲朋好友一起来大滚特滚。分别可以容纳10几至20几人不等,包场价钱更可以低至3000元,唔知下次聚会可唔可以夹到咁多人一齐再嚟呢

2018-02-05
前菜
胡椒猪肚椗锅(浓汤)
西班牙黑豚肉
手工水饺及丸类拼盘