2012-04-19 4 浏览
小女子一向冇写开食评的习惯, 但今次却不写不能下咽我当天的不快!先说服务态度, 我完全唔可以想像香港有如此「大牌」、无礼的食肆,店中仅有一位年约廿多岁的较男性化的女服务员下单,未坐低就话「冇虾冇花生(粥)」,然后不断重复呢句说话,好似数白榄咁,态度已令人感到古怪,不过我本著来这来尝试的目的,初初以为她好心,怕顾客听唔到,不以为已。我们叫了一个肠粉及一个菜干粥,待我们下单后,那位女服务员话肠粉要等15分钟,因为人多,要等耐D,我话唔紧要,心想如果个个话好吃,等下有乜所谓。等了十分钟,粥先来,我满心期待,因为鸭肾菜干猪骨粥,应该好咸香,好好味,点知一D味都冇,好似白粥水咁,淡而无味,连菜干和鸭肾应有的香味都冇,而且成碗粥,找不到一个鸭肾,D鸭肾好似用搅拌机搅到烂晒咁,已无迹可寻,但呢碗野值17元,顿时已觉得呢间店名过其实,过誉了!都唔紧要,就当我呢个小女子食野刁钻,咁我咪继续等个肠粉,真系等了又等,等了又等,等左25分钟,肠粉都未来,我就找那位女服务员询问,自问小女子都有礼貌,问:等了肠粉很久了,可否帮我催催?点知女服务员好冇礼貌话:我话起码要等半个钟啦!我好愕然:下!之前你下单时话等约1

都唔紧要,就当我呢个小女子食野刁钻,咁我咪继续等个肠粉,真系等了又等,等了又等,等左25分钟,肠粉都未来,我就找那位女服务员询问,自问小女子都有礼貌,问:等了肠粉很久了,可否帮我催催?点知女服务员好冇礼貌话:我话起码要等半个钟啦!我好愕然:下!之前你下单时话等约15分钟㖞...点知女服务员话:我冇!我肯定冇!我从来都冇话过!(但我同老公在下单时都听到!)都唔紧要,就当我地四只耳仔都听错,但最嬲系个女服务员继续讲:你要我催,得!不过厨房越催越慢㖞,你要唔要试下呀!

我听完之后,嬲到想闹返佢,但我免得在人群面前有失身份,于是我和老公都拿起行装话:咁我唔要啦,剩系计碗粥钱!然后女服务员好似唔相信顾客会唔等个招牌肠粉,一路眼超超望住我地,一路同我地埋单!
坦白说,要讲到食宵夜,香港大把地方有,要食呢D中式粥肠粉,有风味有特色的又肯搏,大有店在,都唔止一间,总之咁既服务态度和食物质素,我系唔会再帮衬!

2012-04-07
等候时间
30 分钟 (堂食)