2022-11-24
一直很想去的日系cafe @chewcheweat ,位于太子深水埗界,最近终于一访!餐厅装潢以和风为主,入去第一眼就见到打卡able嘅榻榻米坐位~ 因为我一个人所以被安排坐bar枱位~ 🍭烤三色笋&特制蕃茄酱配豆乳冷乌冬(纯素,$128)午市只有三款主食选择,贵精不贵多,会定期转换~ 食材均以本土种植为主~ 主食中会有一款系素食,一见到已经心心眼,(最近真的很爱素食😙),店员喺上菜时有作简单介绍~ 三色笋分别为芦笋,玉米笋及茭白笋,配以有嚼劲嘅日本乌冬,混合自家调制的蕃茄酱,清甜有口感!另有2款小食分别为大根及本土冬瓜制作的冬瓜蒟蒻~🍭抺茶豆乳黑糖白玉米戚风($75)是日蛋糕有4款选择~ 茶控的我见到有matcha 谂都唔谂就叫咗🤣 本身已经好饱,个蛋糕嚟到后仲谂,死啦咁大件实食唔晒🙈 点知食下食下就食晒!因为实在太好食,蛋糕意想不到的轻盈,完全唔腻!matcha 清香,黑糖微甜,白玉烟韧,好好好食!推介大家一定要试下!
🍭烤三色笋&特制蕃茄酱配豆乳冷乌冬(纯素,$128)
🍭抺茶豆乳黑糖白玉米戚风($75)