2022-12-11
悄悄的我走了,正如我悄悄的来。呢间食堂,一点都不食堂,座落于荔枝角道,门面系非常日式的装修,从街外望入去见到有几张塌塌米嘅座位,我地都系俾佢吸引入去。餐厅装修系日系,门口附近嘅塌塌米令人感觉置身于日本中,好可惜当日已经俾人book 晒,唯有下次早啲订位。晚巿以居酒屋为主,提供不同嘅酒精饮品,配以小食送酒。「是日餐点」👉🏾 三文鱼幽庵烧💰HKD138幽庵烧是和食烧物嘅一种,跟西京烧一样以特调酱汁来腌食材然后烧烤。西京烧食得多,幽庵烧就系第一次食。三文鱼烧得啱啱好,外表烧得好香脆,但里面系半熟,所以旧鱼系好滑。幽庵烧唔会好似西京烧咁重味,反而仲食到鱼嘅鲜味。👉🏾豆乳担担冷面💰 HKD88豆乳加担担呢个配搭真系第一次食,估唔到系咁夹。豆乳嘅豆香同香滑,担担嘅香辣,冷面嘅爽口弹牙,可以媲美四川担担面。👉🏾IPA 啤酒炸浆炸鸡💰 HKD88炸鸡有4件大大旧,炸浆好薄,鸡肉好嫩滑好juicy,配以荔枝蜜wasabi 酱,少少甜得黎好惹味。比起连锁嘅炸鸡或者韩式炸鸡,好味好多。👉🏾明太子烤山药💰 HKD58薄薄嘅山药铺了满满嘅明大子,烧过的明太子特别香,配以爽脆嘅山药,又香又脆,送酒一流。👉🏾明太子
「是日餐点」
👉🏾 三文鱼幽庵烧💰HKD138
👉🏾豆乳担担冷面💰 HKD88
👉🏾IPA 啤酒炸浆炸鸡💰 HKD88
👉🏾明太子烤山药💰 HKD58
👉🏾明太子鱼松茶渍饭💰 HKD138
原条明太子放在三文鱼松上,倒入热辣辣嘅高汤,成为一碗好好味嘅茶渍饭。明太子嘅咸香,配埋煎得脆脆嘅三文鱼碎,鲜甜嘅高汤,粒粒饱满嘅日本米,实在令人食指大动,回味无穷。