2018-01-15 289 浏览
香港人对日本野食有好深情谊结,我都唔例外,尤其串烧,一路吹水一路慢慢叹即烧野食,好写意。同朋友去左和居和居食晚饭吹水,见到一般都系熟客,质素实有保证。叫左个好特别既酒盗芝士,竟然系将鱼肠腌过,另外再有芝士加系饼干上面食。鱼肠咸咸地,好劲鱼味,配上芝士饼干,味道又好夹,仲有开胃感觉,一开始食有啲似虾酱味,但食完一块已经忍唔住食第二块,因为个鱼肠味道实在太特别。仲有烧到金黄色既鸡泡鱼干,好鲜好香脆,而且表面仲有些少酱汁,唔会觉得干,最岩吹水时食。打头阵系牛小排,唔系讲笑,烧到岩好,juicy得来好嫩滑,牛味好浓,根本唔使任何调味已经好正。鸡肾就好爽脆,简直食落都听到声。辣芝士鸡串,嫩鸡肉加香口芝士,热辣辣好味道。灯笼椒串,一上就闻到好香青椒味,本身青椒系配菜,味道唔太突出,但经过烧一烧,再加上木鱼,成碟升华左,味道好出,有鱼既鲜味,青椒既甜同多汁,健康又好食。同样甜同多汁仲有粟米。食完串烧,肚仔仲未饱,叫左碟吉列黑豚猪扒,用上等黑豚肉,加上朝椒,黑椒等腌过,炸到外脆内松化,而且豚肉弹牙,因为肉汁丰富,肉身有弹性,一啲都唔鞋口。伴碟既椰菜丝新鲜爽口,加分唔少。酒煮蚬,蚬肉好肥,粒粒饱满,配上

酒煮蚬,蚬肉好肥,粒粒饱满,配上淡淡酒香,好似仲闻到海水味一样鲜甜,好少食到甘肥美新鲜既蚬肉。最后凉乌冬面,酱汁配多左粒鹑蛋,拌完连同凉面食,令凉面更滑更入味。好满足既一餐饭。