2024-09-08 361 浏览
甜记饺子终于开分店开到入黎荃湾,又近左一大段距离,之前要特登出长沙湾店食,有少少麻烦,依家真系可以成日食了。长沙湾分店愈搬愈大,非常好,唔洗成日排好耐队👍🏻今次叫外卖甜记系屋企食,—双拼汤饺-粟米芝士鸡肉饺+菜芯猪肉饺配蕃茄薯仔鱼汤 $67 (堂食$48)甜记既粟米芝士鸡肉饺+菜芯猪肉饺+韭黄鸡肉饺+南瓜忌廉鸡肉饺系我最爱既饺子。除左款色多样,有访间比较少见既味道,有较多选用鸡肉整成既饺子,比其他店舖既饺子比较健康无咁肥腻,唔会好多油滴出黎亦都唔会沟左好多肥猪肉,对于长期减肥人士,满吹左热爱饺子既心,但无咁邪恶,算系一种恩物🫡-蕃茄薯仔鱼汤,饮完唔会觉好口渴,好饮,不过外卖就得细细兜汤,多啲会更好。—京葱羊肉 煎饺 $78 (堂食$52)京葱羊肉 好juicy 亦都好惹味,就算外卖食,表皮都唔干,食个下都仲脆脆地,煎得冇穿冇烂,唔会漏汁,不过堂食就一定更好食,更香口。—醉鸡 $65 (堂食$50)醉鸡既质素唔稳定,有时会好入味好好食同好滑,有时就味道上差啲,唔够入味。食过几次都系比鸡髀位肉质比较嫩滑,今次比鸡翼同鸡胸肉,份量自然多左,不过肉质上就真系一般,而且味道较淡,可能真系睇彩数🤣
甜记饺子

今次叫外卖甜记系屋企食,

粟米芝士鸡肉饺 菜心猪肉饺

双拼汤饺
-粟米芝士鸡肉饺+菜芯猪肉饺
配蕃茄薯仔鱼汤 $67 (堂食$48)
-蕃茄薯仔鱼汤,饮完唔会觉好口渴,好饮,
不过外卖就得细细兜汤,多啲会更好。

京葱羊肉饺

京葱羊肉 煎饺 $78 (堂食$52)

醉鸡

醉鸡 $65 (堂食$50)

总结来讲,饺子堂食更好食,更抵食,外卖少贵,个人认为长沙湾分店较好食
2024-09-08
外卖送餐