2024-07-28
任食火锅又多咗一个选择。位于尖沙咀嘅家嫂一家大细火锅放题,可以满足你三个愿望,打卡、鸡煲同埋任食边炉。舖头主打冇限时任食火锅。同过朋友和同过同屋企人嚟食,其实食物质素唔差,选择好丰富。而且冇限时,最早五点入座可以食到10点,好适合同朋友聚会倾偈。 订座五位或以上就会有刺身船,第一次食嘅时候,真系觉得好震撼。成张枱咁长嘅海鲜船,要两个人先抬到出嚟,上面有各种刺身同海鲜,按人头分配。刺身基本上食过几次,质素都好稳定。会有唔同嘅时令海鲜,每次都有新意。一开始入座嘅时候会有数款小食提供,虾多士同埋红糖糍粑就系我嘅最爱。小食食得差唔多,就可以叫店员上刺身。刺身只有一转,冇得refill,食完刺身就会上鸡煲。鸡煲可以拣辣度,但未算好吸引,味道中规中矩,如果细食嘅朋友建议可以省略鸡煲嘅环节,直接上火锅。火锅有唔同嘅汤底选择,第一次食建议拣花胶鸡汤锅。汤底浓郁,会有黏口嘅感觉,用嚟打边炉都好夹。店员会先上一盘海鲜、蔬菜盘、饺子手打丸拼盘同埋炸鱼皮枝竹。海鲜种类繁多,鲍鱼、虾、贵妃蚌、鱿鱼、蚝、珊瑚蚌等等…… 所有枱上嘅食物都可以任意refill。而夜晚7:30后,更加可以Order蟹。肉类方便,都有提
火锅有唔同嘅汤底选择,第一次食建议拣花胶鸡汤锅。汤底浓郁,会有黏口嘅感觉,用嚟打边炉都好夹。店员会先上一盘海鲜、蔬菜盘、饺子手打丸拼盘同埋炸鱼皮枝竹。海鲜种类繁多,鲍鱼、虾、贵妃蚌、鱿鱼、蚝、珊瑚蚌等等…… 所有枱上嘅食物都可以任意refill。而夜晚7:30后,更加可以Order蟹。肉类方便,都有提供猪肉肥牛,但只系普通货仔。讲真食物选择其实好多,而海鲜嘅质素都算稳定。要挑剔嘅可能系蚝系冰鲜蚝,有时会解冻得唔好/唔新鲜。
同埋夜晚会有姐姐推住一辆酒车拜访每一台,可以免费饮红白酒同埋日本清酒,都几得意,钟意饮酒嘅朋友唔好错过。
而喺饮品方面,店家都好有心思,有唔同嘅自家手摇饮品,除咗有果茶之外,更有竹蔗茅根和洛神花茶等,任君选择。甜品有两三款雪条,可以浅尝。
总括而言,家嫂环境坐得舒服,不限时,任饮任食,食物种类繁多,价钱可接受。推荐比钟意食海鲜嘅朋友,而且冇限时唔怕俾人赶,同朋友聚会唔洗谂下场。但如果打边炉系钟意食牛肉猪肉嘅朋友就唔多适合啦。