2006-05-08 10 浏览
踩完车终点系大围,搭了两个马铁站落o黎食,可能大家都去了长洲抢包山关系,竟然冇乜人,换转一般的星期六、日,都几难虚。因为除了我之外,仲有两位老友都钟意食生炒骨,避免大家争食,索性生炒肉、咕噜肉各一碟,最后两碟都没有分别,因为每碟里面有骨亦有肉,可能分开落单情况会好D。大排档当然够镬气,所以两碟都做得算有水准,可惜食到最后时,有几旧骨(肉)有少许油"益"味。煎蚝饼-这个比尚兴好好多,起码唔会湿、唔会腍,是脆脆的,唯一唔好就是蚝仔唔多。墨鱼脆脆波-外层脆、中间爽口弹牙,而第三层有略溶的芝士,一啖咬下去感觉几得意,芝士味几浓,除了已过了墨鱼味外,食了一整粒后都好溜。姜葱鱼云煲-虽然用姜葱整法,决少了姜葱的香味,但胜在热辣辣。鸡、羊串烧各半打-终于揾到间烧得好食的鸡肉,虽然系急冻肉鸡,最起码唔会烧得干"争争",好似食鸡肉干。羊肉串有羊膻味,不过咬落好腍,感觉怪怪得。蒜蓉炒苋菜-有一段酒楼炒菜的问题,就是多油。6个人加埋啤酒、汽水都系$310,真系抵。食饭时我老友见到有两三只「鼠辈」横行,其实系大排档食饭都预o左。
蒜蓉炒苋菜-有一段酒楼炒菜的问题,就是多油。
6个人加埋啤酒、汽水都系$310,真系抵。