2020-06-18
今日正值朋友同我都有啲事要去观塘搞,事先并未谂好要食咩。咁啱我地经过鸿图道戈边,咪喺Openrice search吓附近有咩食,search到呢间一本食堂,见到啲野食好似几平,同埋最紧要近我地,吾洗行太远搞到身水身汗,呢个天气仲要我行咁远真系顶吾顺喇。如果你问我入到去嘅第一感觉系咩,我会觉得系好有和式风情,近天花位置有好多樱花嘅装饰,对我黎讲一间餐厅最重要嘅系味道,其次系味道,之后就到环境。食物嘅种类都几多,就咁睇落最多款式嘅好似系刺身同埋寿司,可能餐厅比较擅长整呢两样野。想性价比高啲嘅客人当然可以拣「抵食推介」。另外仲有定食、拉面、天妇罗等等,想食日式食物基本上呢度都有。首先叫咗份火焰亲子卷,开头仲以为真系会有啲火喺寿司上面😂睇黎系我谂多咗,只系个名吸引到人。火焰亲子卷表面有三文鱼同埋三文鱼籽,三文鱼正常质素啦,寿司入面系玉子同埋青瓜,朋友话成个寿司食落好似花之恋🤣玉子同埋青瓜喺日本菜黎讲不嬲都系几吾错嘅组合。跟住叫咗份银鳕鱼,向来去到日本餐厅都一定会叫银鳕鱼,银鳕鱼嘅价钱向来偏贵,喺出面食多数百几蚊,喺呢度$95实属正常价钱。不过喺呢度黎讲就好似比较逊色,银鳕鱼以呢个价钱偏向细条,
跟住叫咗份银鳕鱼,向来去到日本餐厅都一定会叫银鳕鱼,银鳕鱼嘅价钱向来偏贵,喺出面食多数百几蚊,喺呢度$95实属正常价钱。不过喺呢度黎讲就好似比较逊色,银鳕鱼以呢个价钱偏向细条,应该大番1/3就差吾多。然后讲讲味道,鱼肉都几软稔嘅,不过就吾系好似银鳕鱼😅味道都几得意,似港式嘅鱼肉。
吾知由几时开始,发现自己都几中意食炸物🙊所以黎到呢度当然都会食炸物,叫咗份吉列猪扒乌冬。吉列猪扒炸得ok,食落口都仲有少少脆卜卜嘅口感,猪肉嘅份量适中吧。汤底冇乜特别,乌冬方面,朋友形容乌冬嘅口感好似小时侯食嘅面😂
最后叫咗个甘粟紫薯饼,一开二,呢个菜式系成餐入面最好食架!外皮炸得好脆,喺炸物黎讲都有几高嘅质素,食落绝对吾会有好油腻嘅感觉。然后讲吓入面嘅甘粟紫薯,甘粟令我谂起优x良品嘅粟子,爽口得黎又饱肚。
紫薯蓉份量都几多,同埋系真·紫心番薯,口感非常丰富。